ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11:30 Sevil Shhaideh este propunerea PSD+ALDE pentru funcția de premier

 Anunțul a fost făcut de către președintele PSD, Liviu Dragnea, după consultările cu președintele Iohannis.

El a spus că, dacă va fi desemnată, aceasta va fi premierul României, iar el va fi „responsabilul politic”.

„Responsabilitatea politică este în primul rând la mine și nu am de gând să o las”, a subliniat Dragnea, care anterior spusese că el nu își poate asuma „deocamdată” funcția de premier, din cauza unei „condamnări nedrepte” și a unei „legi neconstituționale”.

Sevil Shhaideh (52 ani) a fost succesoarea lui Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, fiind primul ministru român de religie musulmană, născut în România. La depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, ea a ținut mâna pe Coran.

Economista de origine turco-tătară este mai cunoscută în mediul public drept fina lui Liviu Dragnea și a lui Nicușor Constantinescu. Cei doi demnitari PSD sunt părinții spirituali ai lui Sevil, care s-a măritat în 2011 cu un sirian, Akram Shhaideh.

 

Social-democrata este în prezent consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. 

În ultima ei declarație de avere, postată pe site-ul MDRAP, figurează un apartament în Constanța și trei apartamente în Siria, conturi și depozite bancare în valoare de 423.817 lei și 167.004 lei, un împrumut acordat în nume personal de 20.000 de euro, dar și un credit la bancă în valoare de 60.000 de lei.

Conform ultimei declarații de interese de pe site-ul ministerului, ea are calitatea de acționar cu cupon gratuit la societatea Coremar, precum și la o firmă care a fost radiată (SC Rosyr International SRL). Sevil Shhaideh este și vicepreședinte la Asociația Dispeceratul Civic, din București.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat miercuri, la finalul consultărilor cu șeful statului, că propunerea de prim-ministru susținută de PSD și ALDE este social-democrata Sevil Shhaideh. Aceasta a fost secretar de stat în MDRAP și a deținut funcția de ministru al Dezvoltării din mai 2015 până în noiembrie același an.


 



Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis începe miercuri consultările cu partidele politice parlamentare cu privire la formarea Guvernului. 

PSD și ALDE, care au semnat luni un protocol de colaborare, vor merge împreună la consultări, după ce i-au solicitat acest lucru șefului statului, care a acceptat propunerea.

Protocolul PSD-ALDE prevede că cele două formațiuni vor alcătui un program comun de guvernare și că au un candidat unic pentru funcția de premier.

Inițial, programul consultărilor era următorul: miercuri — PSD, PNL, USR și UDMR și joi — ALDE, PMP și grupul minorităților naționale din Parlament.

Președintele Iohannis a avut și săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD și ALDE nu au participat deoarece nu se anunțase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.

Potrivit șefului statului, niciuna dintre formațiunile care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier.

El a precizat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, declara, la finalul consultărilor, că liberalii nu sunt în măsura de a face o propunere de premier și că, dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș.

USR nu va vota un guvern format în jurul PSD și al lui Liviu Dragnea, anunța atunci președintele partidului, Nicușor Dan.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, sublinia că l-a informat pe șeful statului că PMP va face parte din orice soluție politică anti-PSD.

UDMR nu caută fotolii ministeriale și funcții, ci parteneri în Parlament pentru a pune în practică cele mai importante elemente din programul său politic, explica președintele formațiunii, Kelemen Hunor, după consultările cu președintele Iohannis.

La rândul său, reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, afirma că votul la alegeri a fost extrem de clar, context în care mecanismele prevăzute de legislație în privința formării Guvernului trebuie să se aplice "pe pilot automat".