ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:10 Reprezentatul Frăției Ortodoxe, Dan Grăjdeanu, a anunțat un ultimatum pentru Guvernul României: până luni să schimbe OUG-ul care a reglementat Codul Administrativ în favoarea minorităților, în caz contrar va bloca accesul în Guvern.

O delegație condusă de organizatorul protestului, Mihai Târnoveanu, a fost primită de vicepremierul Dan Suciu, căruia i-a fost înmânat și protestul pe care ActiveNews l-a publicat mai jos.
 
La întrebarea noastră, vicepremierul a afirmat în exclusivitate pentru ActiveNews că Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ nu va fi abrogată, așa cum cer cei din Piață, pentru că Guvernul îl consideră un act bun pentru România.
 
Știrea inițială

Miting de protest azi în Piața Victoriei, între orele 17:00 - 20:00. Românii din Harghita, Covasna și Mures vin la București să apere demnitatea pierdută a statului român.
 
Prin protestul de azi, ei solicită revizuirea unei Ordonanțe de Urgență controversate, date peste litera Legii supreme a țării, Constituția României. Prin mesajele lor, protestatarii avertizează: Codul Administrativ impus prin OUG, conform trocului PSD-ALDE-UDMR, transformă toate limbile minorităților în limbi obligatorii în toate administrațiile locale și centrale. Practic, limba română piere ca limbă oficială a statului român. Un haos care pulverizează, la nivel administrativ deocamdată, statul național unitar român. De altfel Legea Codului Administrativ a fost respinsă în această formulă de Curtea Constituțională a României. În acest sens OUG-ul Vioricăi Dancila este anti-constituțional, după cum arată și avertizorul civic Dan Tănasă. Singura organizatoare a acțiunii, Asociația Calea Neamului, informează:

„Duminică, 7 iulie, începând cu ora 17, în Piața Victoriei, Asociația "Calea Neamului”, organizație membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, organizează un miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituțional a doua limbă oficială în stat.

În opinia organizației noastre, această ordonanță de urgență emisă de Guvernul României, la presiunile UDMR și ale statului ungar, este un act de trădare națională. Ea nu face altceva decât să ducă la disoluția autorității statului român în mai multe zone ale țării, în care populația românească este redusă numeric, și să favorizeze obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

Așa cum am atras atenția încă de anul trecut, textul de lege menționat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale și serviciilor publice deconcentrate, ci și instituțiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție. În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală. Reamintim că, în urma marșului de protest pe care l-am organizat anul trecut la București, în data de 29 iulie, a sesizărilor de neconstituționalitate formulate de peste 50 de parlamentari și de Președintele României, Curtea Constituțională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României."

„Valea Uzului, Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Limba Română. Ce mai urmează?"

Organizatorul acțiunii, Mihai Tîrnoveanu, fondatorul Asociației Calea Neamului afirmă, pe pagina sa de Facebook: 

"STOP Ungaria în România! Acesta este fondul mitingului de duminică, ora 17 din Piața Victoriei, București. UDMR, această asociație cu pretenție de partid de nici 5%, care învârte pe degete partidele si guvernele din România, se declară nemulțumită de Codul Administrativ!!! UDMR nemulțumită? Da, pentru că Ungaria vrea mai MULT! Dar oare stiti că la ora actuală românii din consiliile județene din Covasna si Harghita ascultă ședințele de consiliu în căști pentru traducerea din maghiară în română? Dispozitive care de multe ori nici nu functionează? Știți că la conferințele de presă ale instituțiilor publice din Harghita se vorbește în ungurește si că ziariștii români înteleg doar ,,bună ziua” si ,,la revedere”? Stiți că sunt primării în care este IMPOSIBIL să te înțelegi cu ORICARE angajat de acolo în limba română? Dar ei, ștabii UDMR, cu conturile pline de milioane de euro din Ungaria si din pădurile României, sunt în continuare nemulțumiți...sunt nemulțumiți că mai există totuși români, sunt nemulțumiți si pun lanțuri pe cimitirele Eroilor, sunt nemulțumiți că ”fluturăm” , cum le place unora să zică, Tricolorul românesc...si că nu e bine, că suntem ”extremiști”, că avem cruci ”ciudate” pe morminte, că suntem români, că mai respirăm aer...
Asta pentru că UDMR întotdeauna vrea MAI MULT, Ungaria de fapt vrea autonomia teritorială a întregului Ardeal, nu numai a așa-zisului ținut secuiesc. Vor să ne steargă cu totul de aici, maghiarizează până si morții, că nu degeaba stă popa ungur la poarta familiilor mixte din multe localități din Covasna, Harghita si Mureș, să îngroape mortul în cimitirele lor, schimbandu-i numele românesc de botez. Vor să ne ia Crucile Eroilor, hectar cu hectar de pământ din Ardeal, până ne trezim cu totul că nu mai suntem stăpâni pe nimic. Spun unii că nu ne iau ungurii Ardealul în spate si fug cu el în Ungaria...destepților, ce deștepți mai sunteti, nu fug nicăieri, ci ”doar” ne pun granițe în interiorul țării, ”doar” depopulează Centrul României de români. Valea Uzului, Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Limba Română. Ce mai urmează? Îi anunțăm, că atât ei, cât si trădătorii, vor avea un an greu, 2019, iar anul care vine, cu Trianonul, va fi si mai greu.

Măi ”băieți”, măi tovarăși care visați la Regiunea Autonomă Maghiară, să vă intre bine de tot în cap: NU NE LĂSĂM!"