ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Ponta oferă un bun exemplu de lider ce acționează împotriva țării pe care o reprezintă, afirmă secretarul PNL, Radu Carp, într-un comunicat de presă.

"Multe analize referitoare la România își pun întrebarea de ce nu apar partide populiste care să contracareze mesajele partidelor de stânga și centru-dreapta, precum în multe țări europene. Explicația este că în România avem un partid care se declară de stânga dar care a început să practice o formulă nouă de etno-populism: PSD. Niciun partid nu poate rivaliza cu PSD atunci când vine vorba de promovarea naționalismului și a populismului", spune Radu Carp.
 
Acesta consideră că relația cu Ungaria s-a înrăutățit de când Ponta este premierul României.
 
"De când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relația României cu Ungaria s-a înrăutățit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din țara vecină. Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar trei proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanțate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total", se arată în comunicat.

Liderul liberal consideră că România are nevoie de o relație pragmatică, bazată pe respect reciproc cu Ungaria.

"PNL consideră că avem nevoie de o relație pragmatică, bazată pe respect reciproc între România și Ungaria. Cele două state sunt 'condamnate' să aibă relații de prietenie, în considerarea apartenenței lor la comunitatea euro-atlantică, indiferent cine se află la putere la București sau la Budapesta", a spus Carp.
 
Iată comunicatul integral:
 
Multe analize referitoare la România își pun întrebarea de ce nu apar partide populiste care să contracareze mesajele partidelor de stânga și centru-dreapta, precum în multe țări europene. Explicația este că în România avem un partid care se declară de stânga dar care a început să practice o formulă nouă de etno-populism: PSD. Niciun partid nu poate rivaliza cu PSD atunci când vine vorba de promovarea naționalismului și a populismului.

PNL este un partid care pune în centrul valorilor sale identitatea națională și recunoașterea rolului fiecărei minorități naționale la afirmarea caracterului de stat unitar. Din 2010, de când Victor Ponta a preluat conducerea PSD și mai ales după 2012, când acesta a devenit prim-ministru, mesajele etno-populiste au devenit, din păcate, marca multor acțiuni ale acestui partid.

Victor Ponta nu poate practica o relație de respect reciproc cu minoritățile naționale din România. Acestea sunt bune doar când susțin Guvernul pe care îl conduce. Atunci când nu o mai fac, devin automat dușmanii săi personali.

De când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relația României cu Ungaria s-a înrăutățit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din țara vecină. Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar trei proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanțate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total.

Deși relațiile comerciale între două țări se află pe un trend ascendent (în anul 2014 valoarea totală a schimburilor comerciale a atins 7.257,95 milioane euro, față de 5170,8 în 2007, creșterea find constantă aproape în fiecare an), relațiile politice dintre cele două țări au ajuns la nivelul cel mai de jos datorită mai multor factori, printre care se numără și retorică etno-populistă a lui Victor Ponta. Această retorică se manifestă de altfel nu numai în relația cu statul vecin.

Victor Ponta dezinformează opinia publică și nu amintește că vizita ministrul român al Afacerilor Externe la Budapesta în luna mai a acestui an a fost doar ocazia pentru a constata că negocierile privind Protocolul celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale, care au început din 2011, sunt în impas. Victor Ponta are o amnezie inexplicabilă și nu-și aduce aminte că aceeași vizită a prilejuit ocazia constatării că imobilele de la Budapesta care fac obiectul moștenirii lui Emanoil Gojdu în favoarea comunității românești nu mai pot fi recuperate în niciun fel, datorită dezinteresului autorităților de la București și inabilității de a găsi soluții.

PNL este categoric împotriva autonomiei pe criterii etnice dar sprijină orice formulă de descentralizare administrativă uniform aplicată la nivelul teritoriului național. PSD nu a fost capabil să propună o reformă coerentă în această materie. De vină pentru eșecul PSD sunt minoritățile naționale, ambasadorul Ungariei, Viktor Orban și lista poate continua în funcție de furia etno-populistă a premierului.

De câteva zile, Victor Ponta condamnă 'tăcerea' PNL vizavi de acțiunile sale în raport cu minoritățile naționale și cu statele vecine, considerând că aceasta se datorează apartenenței la PPE. Apartenența la o familie de partide europeană ar trebui însă să dea de gândit lui Victor Ponta: socialiștii europeni l-au izolat pentru că nu tolerează excesele etno-populiste și derapajele democratice ale primului-ministru. PNL reacționează ori de câte ori excesele de limbaj și retorică populistă ale primului-ministru pot aduce prejudicii intereselor naționale ale României.

PNL consideră că avem nevoie de o relație pragmatică, bazată pe respect reciproc între România și Ungaria. Cele două state sunt 'condamnate' să aibă relații de prietenie, în considerarea apartenenței lor la comunitatea euro-atlantică, indiferent cine se află la putere la București sau la Budapesta. Prin comportamentul său, Victor Ponta se dovedește un demn continuator al lui Ion Iliescu care nu ezită să colaboreze cu partidele naționaliste pentru a rămâne la putere și, totodată, demonstrează că populismul este dăunător nu pentru minoritățile naționale pe care le desconsideră, ci mai ales pentru conaționalii săi.