ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teologul Radu Preda, (fost) director al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) afirmă că o desființarea a acestei instituții, așa cum se zvonește, ar fi o victorie simbolică a „securității pe stile nou”, la treizeci de ani de la căderea regimului comunist.

„Circulă zvonul că Guvernul ar dori, la presiunea Cotroceniului, să desființeze IICCMER. Cu un buget minimal, raportat la alte instituții, având rezultate reale în devoalarea crimelor comunismului, o asemenea decizie nu poate fi motivată, ipocrit, de lipsa banilor. Ea ar fi motivată doar de lipsa empatiei față de istoria recentă. Sper, alături de colegii mei, să nu se întâmple acest lucru. Dacă se va întâmpla, totuși, atunci vom fi, trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, la ora adevărului: securitatea pe stil nou va învinge, așa cum a făcut-o și în economie, în politică sau în alte „sectoare". Victimele comunismului vor fi abandonate în efuziunea măririi indemnizațiilor și pensiilor speciale. Ce țară tristă și lipsită de demnitate! Doar Dumnezeu ne mai păzește...”, a scris Radu Preda, care este și preot pe seama unei parohii din Germania.

IICMER este o structură guvernamentală înființată în decembrie 2005 prin decizia premierului de-atunci, Călin Popescu Tăriceanu.


În perioada decembrie 2005 – februarie 2010, la conducerea IICCMER s-a aflat echipa condusă de Marius Oprea, principalul promotor al înființării instituției.

Din februarie 2010 până în mai 2012, conducerea a fost preluată de echipa formată din Ioan Stanomir (președinte executiv) și Vladimir Tismăneanu (președinte al Consiliului Științific).„În acest mandat, în conformitate cu noile prevederi din Hotărârea de Guvern pe baza căreia funcționa, IICCMER a renunțat la deshumările victimelor Securității și a început studierea evenimentelor din Piața Universității din 1990.” se arată pe siteul instituției.

În mai 2012, funcția de Președinte al Consiliului Științific IICCMER a fost preluată de Dinu Zamfirescu, iar un an mai târziu, în mai 2013, în postul de președinte executiv al IICCMER a fost numit Andrei Muraru, actualul consilier al președintelui Iohannis.

Din martie 2014, conducerea IICCMER este asigurată de Radu Preda (președinte executiv), Cosmin Budeancă (director general iulie – decembrie 2015) și Alin Mureșan (director general din decembrie 2015). 
 
De-a lungul existenței sale IICCMER a descoperit și deshumat sute de persoane executate sumar de către fosta Securitate și a documentat rezistența românilor la comunism.