Radu Preda, președintele Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului (IICMER), a reacționat la noua campanie a emag, în care Mihai Șora, fost colaborator al sinistrei Ana Pauker și membru al nomenclaturii comuniste peste 20 ani este prezentat drept o persoană care a suferit în timpul regimului de tristă amintire.

„Boicotați emag! O rușine!. Când magazinele scriu istoria...” a scris Preda pe o rețea de socializare. Acesta a preluat și un text al profesorului Adrian Papahagi, în care acesta spune că agenția de publicitate induce în eroare publicul:

„Papaya Advertising au făcut trei filmulețe de publicitate, excelente formal, care însă au indus publicul în eroare.
În primul, au sprijinit campania pentru Cumințenia Pământului, organizată de dl. Vlad Alexandrescu, azi senator USR, ministru al Culturii în guvernul Cioloș, la acea vreme. Doi copii în picioare goale urmăreau un tren de epocă, cu care ieșea din țară tezaurul României și apoi reintra Cumințenia Pământului. În urma acestei campanii, mulți oameni au donat bani pe care nu i-au văzut înapoi atunci când achiziția publică a eșuat.

În celălalt, au sugerat că dacă se votează referendumul pentru familie, în România se va instala o dictatură sinistră, în care profesori-inchizitori vor traumatiza copiii. Această campanie a fost sprijinită de USR și a condus la boicotarea masivă a inițiativei cetățenești.

Acum ies pe piață cu un clip în care un alt tren de epocă vrea să iasă din țară împreună cu un tânăr care își sărbătorește cei 30 de ani, dar este oprit la granița devenită peste noapte sârmă ghimpată și cortină de fier. Tânărul din poveste este venerabilul filozof și activist civic Mihai Șora. Povestea este însă o nouă minciună, întrucât la 30 de ani (adică în 1946) domnul Șora locuia în Franța și era membru al Partidului Comunist Francez. El nu a fost împiedicat să iasă din România comunistă, ci s-a întors aici în anul 1948, adică exact după abdicarea Regelui și instalarea comunismului. În timp ce alți tineri erau exmatriculați din licee și universități, aruncați în închisoare, torturați, uciși, sau forțați să se exileze, domnul Șora obținea primul său post în Ministerul Afacerilor Externe condus de sinistra stalinistă Ana Pauker, unde a funcționat timp de 3-4 ani, între 1948-1951. Oricine, ca Profesorul Vladimir Tismăneanu, cunoaște cât de cât acea epocă, ne poate confirma că persecuția și teroarea în România anilor 1948-1951 nu consta într-un post în Ministerul de Externe. Filmul este deci profund mincinos, domnul Șora este forțat să comită o impostură pretinzând că la 30 de ani comunismul i-a distrus viața: de fapt, dânsul era unul dintre beneficiarii comunismului, în timp ce colegi de-ai săi de generație erau uciși, torturați sau încarcerați.

Emag ar trebui să își ceară scuze de la foștii deținuți politici și să retragă filmul de pe piață. La 30 și ceva de ani domnul Șora era comunist sadea, cu carnet de partid, și lucra într-un minister condus de una dintre cele mai odioase figuri ale terorii comuniste”.

De cealaltă parte, șeful agenției Papaya, Robert Tiderle, a scris că aceia care-l critică pe Mihai Șora sunt niște „nesimțiți”.

„Aveți toate libertățile posibile. Până la urmă, e doar o campanie care a îndrăznit să vorbească despre drepturile noastre. Dar nu aveți dreptul să aruncați cu noroi în acest bătrân de 102 de ani, care a protestat în frig pentru ca vouă să nu vi se ia din aceste drepturi. Nesimțiților”, a scris Tiderle.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews