ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea a scris pe Facebook, în urmă cu doar câteva ore: „Mă amuză nespus câte dezinformări apar în spațiul public.
Mihai Enache este propunerea AUR pentru primăria București, nimic nu s-a schimbat,  este cea mai  bună soluție,  un profesionist pentru o capitală europeană.
Avem un proiect pe termen lung.” Anunțul-surpriză, care vine în contradicție cu cele afirmate de Cozmin Gușă ridică un semn de întrebare și cu privire la propunerea acestuia din urmă de a-l susține pe George Simion la președinția României.

 
Știrea inițială: Cozmin Gușă (53 de ani) a anunțat joi, la Realitatea Plus, că revine în politică și candidează independent, susținut de AUR, pentru funcția de primar general al Capitalei. El și-a motivat decizia spunând că „am uitat să fim patrioți” și că suveranismul, patriotismul și conservatorismul „trebuie să preia puterea” în România.

„Pentru mine este o decizie complicată, nu este o decizie de oportunitate personală pentru că nu mi-am planificat viața în această direcție când m-am retras din politică. E o decizie complicată la care am tot meditat. Nu-mi căutam de lucru la candidatură, dar propunerea lui George Simion este o propunere căreia, dacă îi dau curs, în mod evident poate să creeze o sinergie sau cum zicea Cristoiu o simbioză în curentul suveranist din România care este majoritar. Unul ca mine poate să aducă opțiuni în plus și un suport pentru acest curent necesar în România. Partidele clasice au făcut totul praf în ultimele decenii. Aseară am stat de vorbă cu George Simion, ne-am întâlnit, și-a reiterat propunerea să candidez independent susținut de AUR la primăria Capitalei și pot să spun că concluzia a fost pozitivă, am acceptat”, a declarat Cozmin Gușă, citat de stiripesurse.ro
 
George Simion - Președinte!
 
 
„Al doilea scop foarte important pentru care am acceptat această candidatură este să reușim, și cu acest sprijin al meu, să impunem un președinte suveranist al României în persoana lui George Simion. Adică sigur că eu mă bazez mult pe sprijinul lui acum, în campanie, dar și el se bazează pe sprijinul meu și al altora, pentru că are datoria să candideze și România să aibă, în sfârșit, un președinte suveranist, atenție, primul președinte suveranist după 1989, pentru că cei care s-au perindat până acum n-au fost, și să mă scuzați de expresie, decât niște slugoi ai Factorului Extern, care, după ce au fost aleși, au uitat de țara lor, făcând jocuri cu oricine, dar nu cu românii, promovând orice, dar nu patriotismul, apropo de patriotismul economic de care premierul în funcție a și uitat. Deci al doilea scop foarte important pentru mine este să reușim, prin candidatura mea, sigur, dacă va fi de succes și voi câștiga primăria, foarte bine, dar oricum să reușim să îl impunem pe George Simion ca președinte al României. Nu a fost o condiție pe care i-am impus-o, că nu ne-am pus condiții de niciun fel, nici el mie, nici eu lui, dar e un lucru important pe care i l-am spus: că, dacă eu fac acest sacrificiu personal și intru în această bătălie, care nu este deloc simplă, o fac și pentru ca să îl sprijin pe el, să poată să câștige prezidențialele din septembrie, unde va fi greu, dar mult mai ușor dacă vom câștiga primăria Bucureștiului.”, a mai spus Cozmin Gușă.
 

Atac la 'grașii' Piedone și Cîrstoiu

Gușă și-a atacat competitorii spunând că Nicușor Dan, primarul în funcție, este un produs al „Statului Paralel”, și i-a îndemnat pe Cătălin Cîrstoiu (susținut de PNL - PSD) și pe Cristian Popescu Piedone (susținut de PUSL) să nu mai facă exerciții de imagine inutile:

„Nicușor Dan nu a făcut nimic împotriva mafiei, pentru că a fost produsul, emanatul structurii Statului Paralel care își pune oamenii în funcție să fure pentru ei”.

„În București facem slalom printre șobolani și prostie. Noi trebuie să redăm mândria de a fi bucureștean. Îmi pare rău să spun că nu se poate decât prin duritate, măsuri dure, clare, luate cu cap, pe termen lung, nu spectacol d-ăsta la televizor. Ce spectacol la televizor? Sau să mergem pe stradă să ne întâlnim cu alegătorii. Păi ce-ați făcut mă, eu de 20 de ani umblu pe jos sau alerg în București, mă știe toată lumea, nu trebuie să mă duc acum în campanie să mă vadă alegătorii. Mă duc să mănânc mititei cu alegătorii, acum în campanie?”

„Un primar nu este un wonderman, 'A venit omul minune'. Nu este niciun om minune (...) Nu merge cum face Piedone, merge să planteze...dacă vrea să facă mișcare, să meargă în grădină la o bătrânică să sape acolo, nu merge demonstrativ cu camerele de luat vedere să planteze el ceva. Du-te, mă, dacă vrei să slăbești, ăsta mai gras, Piedone, și celălalt e mai gras, Cîrstoiu, domnule, dacă vreți să slăbiți, mergeți mă prin cartiere la câte o bătrânică și săpați-i în grădină că e vremea săpatului, mergeți la bătrâni și tăiați-le copacii, asta să faceți, da? Și nu vă filmați, faceți la final o poză cu familia aia care vă mulțumește. Poate să meargă elevii să planteze un copac”.

Fost secretar general PSD în 2001-2003, Cozmin Gușă a schimbat barca și a mers la PD înaintea prezidențialelor. Astfel, anul 2004 îl găsește director de campanie al lui Traian Băsescu. Gușă a fost ales deputat de București pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD în 2004. În 2005, el a fondat alături de Aurelian Pavelescu și Lavinia Șandru partidul PIN, formațiunea fiind absorbită de UNPR în 2011. A revenit în PSD în 2019 pentru o scurtă perioadă, pentru că a fost exclus din partid.

Cozmin Gușă a fost secretar general al PSD și apoi al PDL, șef de campanie pentru Traian Băsescu și proprietarul postului Realitatea TV. În prezent este moderator la GoldFM.

Liderul AUR, George Simion, a avut aseară o intervenție la Realitatea TV, prin care a reconfirmat că a propus consultantului politic să devină candidatul independent susținut de AUR la alegerile din 9 iunie pentru primăria București. Simion a precizat că așteaptă răspunsul lui Cozmin Gușă dacă acceptă oferta.

Rezultatele unui sondaj Insomar îl plasează pe Cozmin Gușă pe locul 2 în competiția pentru primăria municipiului București. Astfel, Nicușor Dan este cotat cu 29%, fiind urmat de Cozmin Gușă cu 26% și de Cristian Popescu Piedone cu 22%, pe ultimul loc fiind Cătălin Cîrstoiu cu 15%.