ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul dintre Turcia și SUA, declanșat în ultimul an din cauza disensiunilor dintre Ankara și Washington, se manifestă din ce în ce mai acut, inclusiv pe teritoriul României.

Astfel, adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe o scenă unde se pregătea să vorbească, de către consulul Turciei la Constanța. Rupp se urcase să cuvânteze în cadrul simpozionului „Săptămâna Nașterii Profetului Muhammed”, când consulul Turciei s-a apropiat și i-a spus că discursul său nu este în program.


După câteva clipe de confuzie, diplomatul american a mulțumit sălii „pentru ospitalitate” și a coborât de pe scenă.

Reprezentanții ambasadei SUA au declarat agenției Mediafax că „este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA”.

„Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului și stă la baza protecției celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Susținem libertatea religioasă și de credință în întreaga lume și depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităților religioase oricând este posibil. Este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA și au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă și diversitate pe care le împărtășim în România”, susține Ambasada SUA la București.