Decizia României de a expulza un diplomat al Federației Ruse la București - luată în contextul atacului chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie - este, probabil, „manifestarea nebuniei politice colective”, arată un mesaj al misiunii diplomatice a Rusiei.

Comentariul respectiv este legat de „numeroasele întrebări ale presei românești adresate ambasadei”, este punctat în mesaj.

„Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicație plauzibilă”, arată ambasada.

Ministerul Afacerilor Externe a notificat luni Ambasada Federației Ruse că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României, potrivit unui comunicat al ministerului.

Reacția vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar „MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional”, arată sursa citată.

Conform concluziilor, Consiliul European „este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”.

"Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, subliniază MAE.