ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:35 În urma anunțului Ministerului, Muzeul Național al Satului, „Dimitrie Gusti” a reacționat cu următorul comunicat:

„În urma comunicatului dat publicității aseară de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, suntem în măsură să facem și noi următoarele precizări:
Am luat act cu surprindere de decizia domnului Valer- Daniel Breaz, ministrul Culturii de a înființa un complex muzeal din care să facă parte și Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti” alături de Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România. Această inițiativă de comasare a fost luată fără o consultare prealabilă a celor implicați și vine în contradicție cu actul de înființare al muzeului în 1936 de către sociologul Dimitrie Gusti, proiect susținut de Fundațiile Regale. Solicităm domnului Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, o revenire asupra acestei decizii prin care vor fi distruse trei muzee reprezentative ale neamului românesc în Anul Omagial al Satului Românesc, așa după cum este declarat de către Patriarhia Română”.

Știrea inițială


Ministerul Culturii a anunțat crearea unei megastructuri, prin comasarea mai multor muzee, pentru a face loc și viitorului Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al holocaustului din România.

„Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înființarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locația existentă între Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Muzeul Național al Țăranului Român”, se arată în anunțul Ministerului Culturii publicat pe siteul oficial.

Daniel Breaz(FOTO) a afirmat joi, la prezentarea bilanțului Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru primele șase luni din anul 2019, că „Nu există nicio dispută cu Muzeul Antipa. Sunt subiecte de presă, e o scrisoare deschisă și chiar le-am mulțumit celor care au scris acea scrisoare în care au prezentat o anumită situație, pentru eleganța… și sincer vorbesc aici, nu sunt nici ironic… chiar au fost eleganți în acea scrisoare deschisă. Clar, Guvernul României are în programul de guvernare înființarea acestui Muzeu al Holocaustului (…). Avem susținerea, după cum ați văzut în acea scrisoare deschisă, inclusiv din partea Academiei Române. Deci, toți spun că este necesară construirea unui astfel de muzeu. În momentul de față, suntem și elaborăm o hotărâre de guvern de înființare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înființa muzeul, vom decide și, de comun acord, poate și cu o consultare publică, vom vedea unde vom înființa muzeul respectiv. Vom vedea după ce vom încheia toate aceste demersuri legate de hotărârea guvernamentală. Acolo unde ne permite legea, acolo unde ne permite PUZ-ul, PUD-ul municipiului București vom găsi o soluție astfel încât să putem înființa acest muzeu. Mă repet, locația nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul Antipa și Muzeul Țăranului Român, ca să exclud din start orice speculație”.

Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, susține că ideea anunțată de Ministerul Culturii este reluarea unei controversate inițiative din timpul guvernării Ponta și cere demisia ministrului Daniel Breaz.

„Peste noapte, în miezul verii, fără consultare publică, fără analize de oportunitate, Ministerul Culturii din Guvernul Dăncilă reîncălzește o idee-«far» a Guvernului Ponta: comasarea Muzeului Țăranului Român (MȚR) cu Muzeul Satului și Muzeul Antipa, plus viitorul Muzeu al Istoriei Evreilor. O idee la fel de nefericită în 2019 precum s-a dovedit și-n 2013, care va distruge practic un muzeu, MȚR, cu identitate distinctă de peste 100 de ani, fondat de Regele Carol I, și va aduna haotic merele unui muzeu de științe naturale cu perele unui muzeu antropologic și merele unui muzeu etnografic cu perele unui muzeu de rememorare istorică.

Abia aștept să aud cine este personalitatea complexă, multidisciplinară, care ar putea conduce această struțo-cămilă – nu-mi imaginez că PSD nu are deja pe cineva în minte.

Îi solicit ministrului Breaz – despre care sper că va înțelege odată și-odată că nu are nici minima înțelegere a domeniului cultural și trebuie să-și dea demisia – să organizeze consultări publice în privința acestei comasări și să facă publice rațiunile pentru care a reluat ideea din 2013, spectaculos eșuată, a lui Victor Ponta”.