ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm a declarat, într-un interviu pentru TVR, că îi încurajează pe cei care fac legile, în România, să caute modalități de a consolida și mai mult legislația anticorupție, în loc să submineze legislația existentă, arătând că există instituții judiciare și guvernamentale suficient de puternice pentru a preveni in incident de genul ”Marțea Neagră”.

Hans Klemm a afirmat că s-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupției.

”Acest lucru este de necontestat. Datorită acestor progrese, România a devenit un model pentru alte țări din regiune în privința luptei împotriva corupției”, a arătat Klemm, menționând că alte guverne apelează la România pentru sfaturi, consiliere și asistență tehnică în eforturile de înființare a unor instituții similare Direcției Naționale Anticorupție, în eforturile de creare a unor instituții judiciare independente pentru a putea aduce mai ușor în fața justiției persoanele acuzate de infracțiuni de corupție.

Întrebat dacă acest proces este ireversibil, ambasadorul SUA la București a dat un răspuns negativ. ”Nu, din păcate nu este. Am văzut la granița României recent, în ultimii ani, țări în care s-a înregistrat o involuție în respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupția este o problemă cu care se confruntă toate țările”, a arătat Klemm, menționând că este valabil și în Statele Unite, unde ”numeroși guvernatori, foști membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupție”.

”Este o luptă care va dura un deceniu, o generație și îi încurajez pe cei care fac legile în România să caute modalități de a consolida și mai mult legislația anticorupție a României, în loc să submineze legislația deja existentă”, a spus Klemm, citat de News.ro.

Hans Klemm a dat exemplul ”Marțea Neagră”, arătând că nu era în România în acea perioadă, dar a aflat despre acest episod, în urmă cu câțiva ani.

”Din fericire, cred că instituțiile judiciare și guvernamentale ale României sunt suficient de puternice pentru a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România este vigilentă și suficient de puternică. Așadar, un astfel de efort rapid și de amploare de a reduce legislația existentă care să ajute România în lupta împotriva corupției este, cred eu, puțin probabil”, a afirmat Hans Klemm.

Ambasadorul Statelor Unite la București a răspuns și criticilor venite din partea unor politicieni, precum Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, privind interesul său față de sistemul judiciar și activitatea Parlamentului, manifestat în declarațiile publice.

”În cadrul Parteneriatului Strategic cu România, SUA își doresc ca această țară să fie puternică, sigură, care îmbrățișează un viitor democratic, care încearcă să-și consolideze instituțiile democratice și care este prosperă, din ce în ce mai prosperă. Pentru a realiza aceste lucruri, pentru ca România să fie un partener mai puternic pentru SUA, pe măsură ce înfruntăm împreună nesiguranța cu care se confruntă ambele țări în această lume instabilă, SUA își doresc o Românie și mai prosperă, care să îmbrățișeze și mai mult un viitor democratic, care să își construiască instituții democratice și mai solide, care să respecte și mai mult statul de drept și să continue să aibă contribuții foarte importante la garantarea siguranței transatlantice. Acestea sunt lucrurile pe care și le doresc SUA”, a arătat Klemm.

Ambasadorul american a precizat că pozițiile sale legate de sistemul judiciar și activitatea Parlamentului reprezintă poziția Statelor Unite, nefiind vorba de părere personale.

”Dacă văd evoluții și cred, și Guvernul SUA crede, pentru că eu vorbesc în numele Guvernului SUA, nu al meu, că este în interesul SUA și al parteneriatului nostru strategic, fac anumite observații în mod public. Aceasta este datoria mea în calitate de ambasador”, a conchis Klemm.