ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Salvați România dă startul primului referendum intern de la înființarea formațiunii pentru a tranșa cea mai mare dilemă cu care s-a confruntat până acum: poziționarea sau nu pe tema revizuirii Constituției în ceea ce privește familia. Consultarea internă a tuturor membrilor USR va dura șapte zile și de rezultatul acesteia va depinde revenirea în partid a fondatorului partidului, Nicușor Dan.

Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

1. „Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendmului Coaliției pentru Familie?” Variante de răspuns: DA / NU.  

2. „Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?” Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

Referendumul intern din USR se va desfășura electronic, fiecare membru primind un user și o parolă cu care se vor conecta la un sistem securizat unde va putea vota o singură dată fără posibilitatea de a reveni asupra deciziei exprimate.

Pentru a produce efecte, referendumul va trebui validat de conducerea centrală a USR, Biroul Politic. Dacă această formalitate va fi îndeplinită, se va organiza și congresul pentru alegerea unui nou președinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicușor Dan. 

Sebastian Bodu a comentat acest demers al USR și susține că după acest referendum, gruparea se va diviza în două partide.

„Cică, după referendumul intern de săptămana asta, USR se va sparge în două partide, unul popular (conservator) și unul progresist. Apoi, dat fiind că nu îi unește nimic în afara isteriei, cele două se vor sparge în alte două și tot așa. Ăștia nu sunt în stare să se salveze nici pe ei, dar vor să ne salveze pe noi toți.”, a scris Sebastian Bodu pe contul său de Facebook.

Referendumul intern din USR a fost declanșat la începutul lunii iunie de peste 200 de membri ai partidului, semnatari ai unei inițiative a filialei Suceava.

Fondatorul USR a demisionat de la șefia formațiunii pe 1 iunie după ce, cu o zi înainte, conducerea partidului a decis prin vot să se poziționeze împotriva revizuirii Constituției pentru redefiniriea familiei.

Nicușor Dan și-a motivat demisia prin faptul că nu a putut respecta promisiunea făcută celor pe care i-a convins să intre în partid, potrivit căreia Uniunea nu va lua decizii care să contravină sentimentelor intime, identitare ale membrilor săi. El a spus că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Național va anula decizia de poziționare a formațiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aștepta să apară un partid în care să se regăsească.