ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traian Băsescu a afirmat, legat de hotărârea CNSAS de a trimite către Curtea de Apel București o acțiune pentru a stabili dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, că va merge în instanță dacă va fi citat, precizând că s-ar fi bucurat ca lămurile pe care le-ar fi dat să fi fost anexate la dosar.

„Nu știu despre e vorba (în dosar - n.r.). Eu voi merge în instanță când voi fi citat. Eu am primit cinci adeverințe din astea cu ocazia candidaturilor. M-aș fi bucurat dacă mă chemau acum să lămuresc niște lucruri care poate sunt neclare și m-aș fi bucurat ca lămuririle pe care le dau eu să fie anexate la dosar, pentru ca judecătorul să vadă și punctul meu de vedere”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă la România TV.

Fostul președinte a mai spus că ar dori să vadă dosarul pentru a putea exprima un punct de vedere, reinterând faptul că nu va fi găsit niciodată un angajament pe care să-l fi semnat pentru că nu a făcut niciodată acest lucru.

„Eu asta aș vrea mult să văd dosarul și să exprim un punct de vedere. Aici vă garantez eu că niciodată nu va fi găsit un angajament pentru că niciodată nu am semnat un angajament. Rămâne să vedem ce e la dosar. Sincer nu aș vrea să acopăr campania și intrând pe acest subiect să aduc prejudicii PMP. Știu cum e în campanie, dar aș vrea să protejez PMP, care nu e un partid consolidat. Vă promit că după campanie mă voi pronunța, mai ales dacă voi avea acces la dosar. Ar fi fost bine să am acces la CNSAS înainte să plece dosarul, cu explicații. Prioritatea mea acum e campania și cu siguranță vorbim după ce o să văd dosarul”, a conchis Băsescu.

Reacția acestuia vine după ce surse din CNSAS au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în ședința de joi, membrii Colegiului au dispus trimiterea către Secția de Contencios a Curții de Apel București o acțiune pentru a fi stabilit dacă a fost sau nu colaborator al Securității.

Fostul președinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. CNSAS a transmit, joi într-un comunicat că au fost eliberate adeverințe pentru 19 persoane, candidați la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securității. Băsescu nu este pe listă.

CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013, concluziile fiind acelea că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității.