ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iată reacțiile principalilor oameni politici ai țării la anunțul morții Regelui Mihai I:

Klaus Iohannis, președintele României: Regele Mihai a fost una din cele mai mari personalități ale României și a scris cu litere mari istoria României. Este o mare pierdere pentru România și pentru români. Condoleanțe tuturor membrilor Casei Regale. Cu siguranță, vom avea și zile de doliu național. Am avut chiar acum câteva minute o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene și am ținut ca împreună să avem un moment de reculegere în amintirea celui care a fost Regele Mihai".

Mihai Tudose, primul ministru al Guvernului: 

„Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificație deosebită pentru națiunea noastră. Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie. Condoleanțe Casei Regale a României, vă suntem alături și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!”.

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților:

"Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai! Lunga sa suferință nu a putut atenua șocul acestei vești. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenței Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanței sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc. Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice! Dumnezeu să-l odihnească!".

Ludovi Orban, președintele Partidului Național Liberal:

„Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa Regele Mihai al României nu mai este printre noi. Rămas bun, Majestate! (...) Din păcate, Majestatea Sa ne părăsește chiar acum când intrăm în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și chiar dacă nu va fi alături de noi, românii, fizic, sufletul lui va fi alături de noi și va veghea la continuarea unui destin măreț pentru această națiune. Se închide o pagină de istorie. Majestatea Sa Regele Mihai este ultimul șef de stat care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, care era în funcție în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un destin măreț, un destin dramatic, un destin, din păcate, neîmplinit. Oare unde ar fi fost România dacă în 1945 în locul comuniștilor suiți pe tancurile sovietice Majestatea Sa ar fi putut să rămână regele României într-o Românie democratică? Oare unde are fi fost România dacă în 1990 Majestatea Sa ar fi fost repus în drepturile sale și ar fi devenit regele României? Probabil România ar fi arătat mult mai bine, cu totul și cu totul diferită față de România frământată de astăzi.

Fac un apel ca măcar în acest moment trist, când suferim o pierdere ireparabilă, să ne regăsim dorința de unitate, să înceteze vrajba, conflictele, bătăliile de multe ori inutile și măcar în această perioadă să nu ne mai confruntăm între noi, să nu mai creăm fracturi în societatea românească",