ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul prin care convoacă referendumul despre justiție pentru date de 26 mai, făcând publice întrebările supuse consultării populare, după care a revenit cu o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în seara aceleiași zile, invitându-i pe români "la vot la referendum și la europarlamentare".

Reacțiile oamenilor politici cu privire la inițiativa prezidențială nu au întârziat să apară în decursul zilei de joi. Astfel, președintele Senatului și liderul formațiunii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat referendumul ca fiind inutil și o încercare de campanie electorală timpurie pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Viorica Dăncilă, șefa Guvernului învestit de majoritatea P.S.D.-A.L.D.E din Parlamentul României, a declarat pentru Adevărul că nu crede că Referendumul va avea sorți de izbândă, însă va participa la acesta dacă partidul nu va decide contrariul. Raluca Turcan a scris pe Facebook că "PNL susține referendumul declanșat de Președintele Klaus Iohannis" pentru a putea "opri asaltul PSD-ALDE la justiție". Dan Barna a scris la rândul său că "USR susține referendumul de pe 26 mai".

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul formațiunii ALDE din coaliția de guvernare, s-a exprimat joi împotriva referendumului declanșat de președintele republicii, dar în favoarea unei reforme constituționale:

"Da, dragi români, dl Iohannis are dreptate! Constituția României trebuie modificată! Trebuie modificată în asemenea fel încât un Președinte al Republicii, care noaptea visează niște întrebări fără subiect și predicat pentru un referendum inutil să nu mai poată să pună în practică, pe banii și munca românilor, orice fantezie! Da, Constituția trebuie modificată în asemenea fel încât să existe un filtru între fanteziile unui Președinte și punerea lor în practică! Cred că este necesar ca cea mai înaltă instanță din România, Curtea Constituțională, să spună dacă întrebările acestui referendum inutil sunt constituționale, dacă ele nu încalcă drepturi și libertăți ale cetățeanului sau dacă nu au decât un scop electoral", a scris Tăriceanu într-o postare pe pagina sa de socializare. "Am crezut că acest referendum e doar unul inutil, menit să-l aducă pe dl Iohannis mai devreme în campania pentru al doilea mandat! Acum, după ce am văzut cele 2-3 întrebări, cred că acest referendum este o rușine! De fapt, întrebarea acestui referendum este alta: sunteți de acord ca un președinte care nu este capabil să pună corect o întrebare în limba română să poată candida la o funcție publică în statul român?", a adăugat, ironic, președintele Senatului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că va merge la referendumul privind justiția declanșat de președintele republicii, însă, dacă partidul va lua o altă decizie în această privință, ea o va urma.

"Eu cred că referendumul nu are sorți de izbândă. (...) Nu cred. Și să vă spun de ce. M-am uitat astăzi la întrebări. Eu vă spun că într-un sat, într-o comună nu se înțelege efectiv ce se vrea prin a doua întrebare. Este greu ca omul să fie interesat de ceea ce scrie acolo. Deci, mi se pare că până și întrebarea este neinspirată", a afirmat Viorica Dăncilă într-un interviu pentru Adevărul.ro.

Raluca Turcan, din partea Partidului Național-Liberal, a afirmat pe pagina ei de socializare că "În 26 mai 2019 vom răspunde cu DA pentru o justiție corectă! (...) PNL susține referendumul declanșat de Președintele Klaus Iohannis.Votul masiv DA la referendum poate opri asaltul PSD-ALDE la justiție. Votul masiv poate avea o finalitate clară!".

Și președintele Uniunii "Salvați România!", deputatul Ilie Dan Barna, a scris pe pagina lui de socializare că "USR susține referendumul de pe 26 mai.Da, suntem de acord să nu mai existe amnistie și grațiere pentru corupți. Da, suntem de acord să nu mai existe ordonanțe de urgență pentru infracțiunile de corupție. Da suntem de acord cu un control constituțional mai strict al tuturor ordonanțelor de urgență. Fără hoție ajungem departe."

Președintele republicii, Klaus Werner Iohannis, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni, că îi așteaptă pe români pe 26 mai la vot, motivând că "acest referendum este mai important astăzi decât oricând", după ce, cu un an în urmă, declarase despre singurul referendum declanșat prin inițiativă cetățenească în România că "luna mai este o lună frumoasă, nu știu dacă pentru Referendum".

"Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul și am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot la referendum și la europarlamentare! La referendum avem două întrebări: prima întrebare - Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? Da, eu sunt de acord și sper și în acordul vostru fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI și o societate europeană pentru România. A doua întrebare: Sunteți de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției?", a afirmat Klaus Iohannis în joia dinaintea Paștilor ortodoxe.