ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pentru că nu mai fac față afluxului de migranți, Uniunea Europeană încearcă să-i convingă pe aceștia să aștepte în Grecia pentru a li se oferi zboruri plătite către țările care oferă azil, în loc să își riște viața înfruntând iernile dure din Balcani, anunță Reuters.

Aceasta este una dintre măsurile care s-au luat la mini-summitul de la Bruxelles și ar trebui aplicată fără întârziere pentru a salva vieți.

”Ideea este să convingem tatăl sirian că este mai bine să stea în Grecia cu familia sa până va fi relocat. Zborurile gratuite către state sigure ar fi o bună opțiune”, a spus un oficial european, ca soluție pentru dificultățile pe care le întâmpină zeci de mii de imigranți.

O mare problemă o reprezintă faptul că nu este specificat de unde se vor găsi resursele financiare și cum vor fi alocați banii pentru această operațiune a zborurilor gratuite pentru refugiați.

„Măsurile pe care le-am agreat trebuie aplicate imediat și deplin. Am avut mai multe cazuri de hipotermie printre oamenii care au așteptat în frig. Există riscul unei tragedii din cauza vremii”, a spus Carlotta Sami, purtătorul de cuvânt al ONU pentru Refugiați.

Planul va fi îngreunat și de rezistența multor țări de a primi imigranți, deși de acest acord ar trebui să beneficieze 100.000 de oameni care cer azil în Europa. Jumătatea dintre aceștia se află în Grecia, iar restul în Balcani. Uniunea Europeană a promis fonduri țărilor care vor fi nevoite să ofere acest ajutor de urgență.

Alexis Tsipras a fost presat de UE să depună mai multe eforturi pentru zecile de mii de refugiați care ajung în Grecia, iar o prioritatea trasată Greciei a fost să ofere 20.000 de noi locuri de adăpost pentru refugiații care urmează să ajungă pe teritoriul său până la sfârșitul anului.

Șefii de stat și de guvern ar fi convenit să pună capăt în acest fel valurilor de imigranți care merg dintr-o țară în alta și să aibă mai mult control asupra celor 160.000 de imigranți care ar putea beneficia de acest plan în următorii doi ani.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi, conform sistemului provizoriu de cote aprobat de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

La Consiliul UE din luna septembrie România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii.