ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 11 ani, Regele Mihai I îi acorda un interviu jurnalistului Victor Roncea, pe-atunci la Cotidianul Ziua. Fostul suveran avea atunci, 85 de ani. Într-un interviu complex, cu „un personaj istoric”, așa cum îl definea jurnalistul, Regele a vorbit tinerilor români despre provocările ce urmează.

Cu o viziune lucidă asupra stării tineretului român, pe care mulți nu o întrevedeau la vremea respectivă, acesta îi ruga să se apropie de Hristos și să-și însușească valorile creștine.

Regele Mihai le-a transmis atunci un mesaj incorect politic, azi, și anume că naționalismul și patriotismul sunt chestiuni ce țin de o adâncă moralitate.

„Chestiunea aceasta cu tineretul… eu am vorbit cu mulți studenți, și la Timișoara și în toată țara. Am stat de vorba cu ei și din ce am putut să înțeleg ei caută ceva dar nu îl găsesc. Și când le-am explicat câteva lucruri m-au întrebat din nou, rezultatul este că acești tineri care vor să facă câte ceva nu știu cum merg treburile statului și nu mai au încredere. Neavând încredere în partidele politice, nu mai știu ce să mai creadă. Chestiunea cu sentimentul național este una și nu trebuie căzut în extreme, dar naționalismul și patriotismul constituie ceva foarte adânc din punct de vedere moral, iar dacă oamenii aceștia nu sunt învățați ce înseamnă morală, ce înseamnă creștinismul atunci este foarte greu. Din cauza razboielor care au avut loc, societățile, și a noastră și din alte părți, au ieșit mult mai rău că înainte. Nu mai există ceva care să sprijine tinerii. Lipsește un sentiment de bază uneori, care să atragă oamenii impreună”, spunea Regele atunci.

Ultimul său cuvânt pentru români a fost adresat, în special, tinerilor: „În special pentru tinerii noștrii: să învețe bine cum merg lucrurile. Morala la noi ar trebui ridicată. Am băgat de seamă, nu numai la noi, că cei șapte ani de-acasă parcă nu mai sunt că înainte și atunci apar fel de fel de mizerii, se strică și morala începe să scadă. Să nu mai cadă pradă tentațiilor. Nu e vorba să fim toți că niște preoți sau călugări, dar totuși există o limită. Am vorbit și cu Patriarhul pentru tinerii preoți, să învețe să le transmită oamenilor tot ce înseamnă religia, sa aplice învățăturile lui Hristos, acestea cred că le lipsesc multor tineri”
 
Interviul integral este aici.