ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Regina Ana a fost înmormântată, sâmbătă, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.
 
Sicriul a fost depus pe catafalcul din fața noii catedrale. Slujba de înmormântare a fost oficiată de ÎPS Calinic, episcopul Argeșului și Muscelului, împreună cu alți ierarhi și preoți.

La ceremonia religioasă ortodoxă au asistat peste 10.000 de persoane. 
 
Cortegiul funerar care poartă sicriul în care se află trupul neînsuflețit al Reginei Ana a ajuns la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș.
 
Mașina cu sicriul în care se află Regina Ana a străbătut "drumul vechi" către Pitești, în aplauzele celor pe lângă care a trecut. Alții au ales să salute cortegiul funerar fluturând drapelul României.

Mulți au aruncat flori pe șosea, iar unele porți ale caselor au fost îmbrăcate cu tricolorul special pentru acest eveniment.
 
Peste o mie de persoane au participat sâmbătă la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piața Palatului din Capitală.
 
La catafalc au făcut gardă membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. A fost prezent și fostul principe Nicolae, care a stat mereu în dreapta Principesei Maria.

O slujbă religioasă ortodoxă de înmormântare, desfășurată în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), și a ierarhilor BOR, a fost oficiată de la ora 10,30 la catafalcul Reginei din Sala Tronului. 

În acest timp, bisericile din împrejurimi au tras clopotele.

Sicriul a fost încadrat la cele patru colțuri de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ținut două lumânări aprinse. Alături de Familia Regală au fost prezenți, potrivit Agerpres, premierul Dacian Cioloș împreună cu soția, vicepremierul Costin Borc, membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanți ai instituțiilor statului din România și din Republica Moldova, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, fostul președinte Emil Constantinescu, Rodica Coposu și alte personalități ale societății civile.

Recviemul s-a încheiat cu intonarea Troparului Învierii — Hristos a Înviat! 
Foarte mulți oameni s-au oprit de-a lungul traseului să urmărească cortegiul funerar, aplaudând, sau l-au însoțit pentru o bună bucată de vreme. 

 
(Știrea inițială)
 
În Piața Palatului Regal, la ora 11.00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă în prezența Custodelui Coroanei, a familiei regale, a premierului și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Vor fi prezenți membri ai familiilor regale străine, reprezentanți ai instituțiilor statului din România și din Republica Moldova, membri ai corpului diplomatic acreditat la București. Accesul publicului este liber în zonele special amenajate.
 
Guvernul a declarat azi ca zi de doliu național, caz în care toate drapelele instituțiilor și ale persoanelor private sunt arborate în bernă.
 
Iată programul înmormântării, conform siteului Televiziunii Române

Ora 10.55 - Militarii Brigăzii de Gardă 30 Mihai Viteazul vor purta sicriul acoperit cu stindardul Reginei și îl vor așeza pe catafalcul din Piața Palatului Regal.

Ora 11 - Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, va conduce o slujba religioasă. Ceremonia va avea loc în prezența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 11.30 - Ceremonia militară de așezare a sicriului în mașina mortuară. Cortegiul funerar va fi însoțit de 12 jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. La ceremonia militară vor lua parte ofițeri și subofițeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei și de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul.

Ora 11.35 - Cortegiul funerar va merge cu viteză redusă pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

Ora 12 – 14.45 - De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul către Curtea de Argeș, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.


Ora 15.00 - Slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența familiei regale a României și a membrilor familiilor regale străine. Ceremonia se va desfășura în două părți:

Ora 15.00-15.50 - în fața noii catedrale

Ora 15.50-16.10 - ceremonia religioasă a îngropării, în noua catedrală.

Slujba va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului, în prezența Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București.

Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș.