ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătoarea de cuvânt a UDMR, Hegedus Csilla, a dat o replică, sâmbătă, afirmațiilor făcute la Târgu Mureș de președintele USR, Dan Barna, potrivit căruia România ar trebui să depășească acest „clivaj etnic” în care fiecare votează cu etnia lui. Dimpotrivă, reprezentanta UDMR e de părere că problema etnică ar trebui rezolvată, nu depășită, și îl întreabă pe Barna ce a făcut el pentru rezolvarea acesteia, acuzându-l că „se comportă ca un copil mic”, care „își închide ochii și pur și simplu nu vrea să vadă problemele”, potrivit Agerpres.

„Astăzi (sâmbătă n.r.), la Târgu Mureș, Dan Barna a declarat că chestiunea etnică trebuie depășită. Nu credem că trebuie depășită, trebuie rezolvată și noi acest lucru ne propunem și pentru acest lucru lucrăm de ani de zile. Se comportă ca un copil mic, se comportă ca cineva cine își închide ochii și pur și simplu nu vrea să vadă problemele. Eu am o singură întrebare: ce a făcut el în ultimii ani ca această problemă să fie rezolvată, încă o dată, și nu depășită?”, s-a întrebat Hegedus Csilla (UDMR) într-o filmare difuzată sâmbătă pe pagina ei de social media.

Președintele USR, Dan Barna, declarase sâmbătă, la Târgu Mureș, că România ar trebui să depășească acest „clivaj etnic” în care fiecare votează cu etnia lui și că, într-o Românie civilizată, modernă și educată, chestiunea etnică nu ar mai trebui să fie de actualitate. El a dat de exemplu formațiunea pe care o conduce, în cadrul căreia românii și maghiarii colaborează ca buni europeni, în loc să fie separați pe criterii etnice, și i-a îndemnat pe maghiari să se înscrie în USR sau în PLUS.

„Acesta este exemplul pe care USR îl dă, avem și români, și maghiari într-o perfectă și normală colaborare. Cred că România ar trebui să depășească acest clivaj etnic în care fiecare votează cu etnia lui. Pentru că, în realitate, România este un stat european, un stat deschis, este un stat în care cetățenia e mai mult decât apartenența la o minoritate sau alta, este un element de a fi european într-o țară europeană. Și atunci eu am o așteptare, USR dă acest exemplu, am avut la conducerea partidului și avem în continuare vicepreședinte de naționalitate maghiară, lucrurile acestea nu există. Această temă trebuie depășită, tinerele generații și noile generații dau acest exemplu și încurajez în continuare, fiind aici, în Târgu Mureș, și pe maghiari, și pe români să vină în USR, să vină în PLUS, pentru că de fapt trebuie să salvăm și să reparăm România. Într-o Românie civilizată, într-o Românie modernă, educată, (...) chestiunea etnică trebuie depășită și eu consider că nu ar mai trebui să fie de actualitate", a pledat liderul USR, Dan Barna, sâmbătă, la Târgu Mureș.