ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monica Iacob Ridzi, care execută o pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, își exprimă dezamăgirea pentru respingerea de către Klaus Iohannis a cererii sale de grațiere. Aceasta a scris pe blogul său, duminică, că șeful statului este lipsit de omenie și că a fost naivă să creadă că un om fără copii "nu are o piatră în loc de inimă".

"Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Copiii se bucură de cadourile primite și împărtășesc bucuria lor cu părinții. Nu toți, din păcate. Copiii mei sunt triști. Cum sunt, de altfel, de 10 luni de când nu mai sunt lângă ei. Sunt prea mici să înțeleagă de ce mama lor nu mai vine acasă, iar această situație îi afectează profund. Fetița de-abia a împlinit 2 ani, iar băiețelul are 5 ani. De când a început să vorbească, fetița îmi spune mereu: "Mami, te rog, vino acasă, vino la mine! De ce nu vii?”, iar băiețelul, care știe că sunt la spital, deși nu înțelege de ce sunt polițiști care mă păzesc, mă întreabă săptămânal, când vine în vizită la mine, dacă mă fac bine până la Crăciun…Ochii mi se umezesc de fiecare dată și "un nod în gât" mă împiedică uneori să îi răspund. Întotdeauna am fost acasă de Crăciun…I-am spus odată că depinde de domnul doctor, dacă mă vindec mai repede sau nu și Andrei mi-a răspuns, cu naivitate, că vrea să îl roage și el pe domnul doctor să facă ceva, să mă fac bine mai repede ca să pot merge acasă la ei…Ce este în sufletul meu numai Dumnezeu știe…", a scris Monica Iacob Ridzi pe blogul său. 

Monica Ridzi mai adaugă că a sperat să mai existe o urmă de omenie, dar că aceasta a murit în urmă cu 2 zile, când a aflat, de la televizor, că cererea de grațiere făcută în urmă cu 7 luni a fost respinsă de către președintele Klaus Iohannis.

"Vestea m-a lovit ca un trăsnet. Am fost din nou naivă să cred că mai există omenie, că singurul "doctor” care mă putea "trata” pentru a putea ajunge mai repede lângă îngerașii mei va renunța la haina de gheață. Am fost naivă să cred că un om care nu are copii nu are o piatră în loc de inimă. Nu i-am crezut pe cei care mi-au spus că un om care nu are copii nu înțelege drama din sufletul unei mame, din sufletul unor părinți disperați, drama din sufletul unor copii foarte mici și nevinovați. Am fost naivă să cred că grațierea va fi analizată cu atenție și aspectele umanitare vor conta în luarea unei decizii favorabile", mai spune Monica Iacob Ridzi.

Aceasta explică și faptul că o grațiere nu ar fi însemnat nu ar fi însemnat că președintele o considera nevinovată ci doar o dovadă de omenie. De asemenea Monica Ridzi precizează că grațierea individuală  nu ar fi însemnat nici ștergerea cazierului, nici a pedepselor complementare, nici a prejudiciului ci doar iertarea de executarea restului de pedeapsă în regim de detenție

" Deși am atașat și câteva documente din care reiese nevinovăția mea pentru faptele pentru care am fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani (stabilită luând în considerare pedepsele prevăzute de vechiul cod penal, ca să fie pedeapsa mai mare, deși noul cod penal ce prevede pedepse mai mici era mai favorabil, dar nu a fost aplicat), nu am invocat aceste aspecte ca motiv al solicitării de grațiere, ci le-am atașat pentru că așa prevede legea, iar grațierea mea individuală nu ar fi însemnat că domnul Președinte mă considera nevinovată ci că doar ar fi dat dovadă de omenie, de înțelegere față de situația dramatică în care mă aflu și eu și copiii mei, ar fi dat dovadă că nu este indiferent la nevoile și suferințele oamenilor care strigă disperați după ajutor, știind că Președintele este singurul om care îi mai poate salva.
Constat că, indiferența este, de fapt, esența lipsei de umanitate.
O grațiere individuală nu ar fi însemnat nici ștergerea cazierului, nici a pedepselor complementare, nici a prejudiciului (acoperit de altfel prin sechestrul asigurator pus pe bunurile pe care le dețin împreună cu familia).
Nu am contestat prejudiciul, deși este cel stabilit de procuror, în totală contradicție cu expertiza contabilă dispusă de către instanță, din care a reieșit că nu există prejudiciu în cauză.
Grațierea mea individuală nu ar fi însemnat nicio abatere de la declarația din timpul campaniei electorale, când domnul Președinte a afirmat că nu va grația politicieni acuzați de fapte de corupție, pentru că eu nu am fost niciodată acuzată și nici condamnată pentru fapte de corupție. Infracțiunea de abuz în serviciu ce a fost reținută în cazul meu este o infracțiune de serviciu, nu de corupție.
Grațierea mea individuală ar fi însemnat DOAR iertarea de executarea restului de pedeapsă în regim de detenție. Aș fi rămas cu toate celelalte pedepse complementare și obligații (mi-au fost stabilite interdicții pentru o perioadă de 8 ani!)", mai afirmă Monica Iacob Ridzi pe blogul său.

În încheiere, Monica Iacob Ridzi trage concluzia că nici președintele, nici consilierii lui nu cunosc situația din penitenciarele din România și declară că viețile celor aflați acolo nu contează deloc pentru ei.

"Este limpede pentru mine că nici Președintele, nici consilierii lui nu cunosc situația din penitenciarele din România. Dacă ar vedea în ce condiții sunt „reeducați” deținuții, chinul, umilința, bolile, durerea, suferința, mizeria…, poate s-ar gândi de 2 ori atunci când iau decizii care afectează viața unor oameni și viața copiilor lor.
O grațiere ar fi însemnat un gest de omenie, un gest de supremă conștiință al Președintelui României, un gest în care, în naivitatea mea, am crezut. Un gest care l-ar fi făcut mai uman pe domnul Președinte, mai înțelegător cu suferința copiilor, în primul rând om.
L-am rugat pe Președinte să cântărească cu atenție, pentru ca viața mea și a copiilor mei sunt în mâinile domniei sale.
Am constatat, cu durere, că viețile noastre nu conteaza deloc.
Și pentru că suntem în postul Crăciunului, post pe care l-am ținut cu strictețe, și pentru că Dumnezeu ne cere să-i iertăm pe cei care greșesc față de noi, nu pot decât să-l iert pe Președintele României și să-i urez sărbători fericite alături de familie.
Voi continua să postesc și să mă rog la Dumnezeu să facă o minune. El este, în acest moment singurul „doctor” care mă mai poate salva. Oare sunt prea naivă pentru că încă mai cred în minuni? Eu cred în Dumnezeu. Cei care nu cred și nu au frică de Dumnezeu nu iartă niciodată…
Îmi amintesc acum morala unei cărți pe care am citit-o recent („Nebunul” scrisă de ieromonahul Savatie Baștovoi): „Să iubim pentru a fi iubiți și să iertăm pentru a fi iertați. Să fim mai cu băgare de seamă la nebunii din jurul nostru, ca nu cumva, să fie printre ei vreun sfânt, iar noi, din împietrire, să ne lipsim de binecuvântarea lui…”, conchide Monica Iacob Ridzi.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie 2015, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.