ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a preluat, la 1 ianuarie 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, unul dintre cele mai importante dosare de politică internațională în care este implicată țara noastră, după aderarea la Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, într-o ședință solemnă a Camerei Deputaților și a Senatului, desfășurată la 12 decembrie 2018, premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat programul de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Cu acest prilej, au fost prezentate prioritățile președinției României, structurate pe patru piloni, datele fiind disponibile pe http://www.romania2019.eu/home/:
 
• Primul pilon vizează Europa convergenței - creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate;
• Al doilea pilon al programului României este Europa siguranței, vizând securitatea internă a Uniunii Europene, gestionarea frontierelor externe, securitatea cibernetică;
• Europa - actor global este cel de-al treilea pilon din programul președinției, în cadrul căruia sunt gestionate acțiunile UE pe plan mondial, în principal prin respectarea angajamentelor comune asumate prin Strategia Globală de Politică Externă și de Securitate a UE;
• Cel de-al patrulea pilon este Europa valorilor comune, în acest sens fiind urmărită stimularea coeziunii europene cu referire directă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Combaterea rasismului, a intoleranței, a antisemitismului și a discursului bazat pe ură, susținerea inițiativelor legislative ce privesc participarea cetățenilor la procesul legislativ european, a inițiativelor care țintesc progresul social și reducerea inegalităților sociale, asigurarea egalității de gen se numără, de asemenea, printre țintele asumate în cadrul acestui pilon.

Consiliul Uniunii Europene reprezintă guvernele statelor membre și este format din miniștrii de resort sau secretarii de stat din fiecare țară membră a Uniunii Europene.

Statele membre care dețin președinția colaborează îndeaproape în grupuri de trei. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în 2009. Grupul celor trei fixează obiectivele pe termen lung și pregătește agenda comună prin identificarea temelor și chestiunilor majore care vor fi avansate de Consiliul Uniunii Europene pe perioada celor 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare din cele trei țări pregătește propriul program detaliat al președinției sale.
Actualul trio care va gestiona activitatea Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie 2019-iunie 2020 este format din România, Finlanda și Croația.


România va preda, la sfârșitul lunii iunie 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene Finlandei, însă și după încheierea mandatului său, guvernul român va continua să coopereze în cadrul grupului celor trei, atât cu guvernul finlandez, cât și cu guvernul croat, pe durata mandatelor deținute de aceste țări.