Ministerul Afacerilor Externe a confirmat faptul că România se numără printre statele europene care au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. MAE susține că textul propus era „lispit de echilibru”.

România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se dorea condamnarea mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten.

ImunoMedica


Declarația comună, elaborată la inițiativa Franței, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acțiunii washingtonului și ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel și Palestina, statutul orașului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar țările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Declarația UE a fost blocată de trei țări – România, Cehia și Ungaria, iar, după ce acest lucru s-a aflat în Israel, MAE a confirmat informațiile.

„Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, MAE precizează că „poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfășurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declarații în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini".


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.