ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Venirea la putere a lui Donald Trump nu a schimbat încă lucrurile în Departamentul de Stat american.
 
România este criticată din nou în raportul anual întocmit de Departamentul de Stat pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului precum maltrarea și hărțuirea unor deținuți și romi de către poliție și jandarmerie, iar diplomația americană notează că, în pofida eforturilor Guvernului, corupția a rămas o ”problemă generalizată”.

Potrivit documentului, discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră în România. Între alte probleme în domeniul drepturilor omului, în raport sunt citate ”condiții proaste de detenție și suprapoluarea” în închisori.

Guvernul este criticat pentru că nu a reușit să acționeze eficient în vederea restituirii unor biserici greco-catolice, dar și altor biserici confiscate în regimul comunist.

Departamentul notează totodată că ”au existat unele acțiuni și declarații antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă”. Pe Internet au continuat să fie răspândite opinii antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste, adaugă diplomația americană în raport.

”Discriminarea socială a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor și persoanelor intersex (LGBTI), în special a copiilor, a rămas la un nivel ridicat”, reproșează Departamentul de Stat.

Unii angajatori au supus bărbați, femei și copii traficului în muncă, în special în agricultură, construcții, servicii casnice, în industria hotelieră și manufacturieră.

Sistemul judiciar a adoptat măsuri în vederea pedepsirii oficialilor care au comis abuzuri, se arată în raport, însă autoritățile au amânat în mod repetat procese implicând presupuse abuzuri ale poliției, ceea ce a condus, în multe cazuri, la achitări, critică diplomația americană.