ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este singura țară din Europa Centrală și de Est (17+1) care nu și-a trimis Ministrul Sănătății la videoconferința organizată de China, pe tema combaterii coronavirusului. Din partea Guvernului României au participat doi directori din Ministerul Sănătății și un reprezentant al DSU, a spus Ministrul Victor Costache.

La nivel diplomatic, un astfel de comportament este considerat jignitor. Fostul premier, Victor Ponta, a dat detalii despre această întâlnire ratată.

„In cea mai grava criza de dupa Al Doilea Razboi Mondial - Romania are un Guvern format din sclavi orbi / care nu vor sa vada cat conteaza in aceste momente ajutorul Chinei pentru Italia, Spania, Polonia, Ungaria si Serbia / care nu sunt interesati de experienta acumulata de China in combaterea Coronavirusului si nici de sprijinul material ( masti, echipamente, teste, aparatura medicala) pe care vecinii nostri l-au primit cu recunostinta !

Vineri, la videoconferinta organizata de China cu tarile din Europa Centrala si de Est, au participat toti vecinii nostri la nivel de Ministru / chiar si din Spania ( care nu este deloc in Europa Centrala si Est) a fost Ministrul de Externe / Presedintele Serbiei a multumit Chinei intr-un mesaj video pe care cred ca l-au vazut la fel de multi romani cat si sarbi !

In Romania Ministrul Sanatatii e prea ocupat (e la fitness) sa participe - secretarii de stat nu au primit mandat de la Ministru / noroc ca s-au gasit doi Directori de la MAI si MS sa fie macar prezenti - fara nicio solicitare si fara nicio interventie!

In nume strict personal si la solicitarea unor oameni seriosi si profesionisti am luat legatura cu Ambasada Chinei si autoritatile medicale din China - raspunsurile la cererea de sprijin au fost imediate, pozitive si fara conditii ! Voi face tot timpul ceea ce tine de mine. Dar eu acum sunt doar Victor Ponta - nu sunt Guvernul Romaniei, si cred ca in aceste momente aveam nevoie de guvernanti!

Acesti sclavi orbi ajunsi sa ne conduca in momente cumplit de grele pentru Romania au o singura preocupare acum: cum sa faca achizitii fara numar si fara limita de suma, totul fara licitatie si fara transparenta! Ca de asta este stare de urgenta: sa faca niste "baieti destepti” niste miliarde profit fara sa ii deranjeze nimeni!

Pot sa fure linistiti: acum Guvernul PNL (in frunte cu Gorghiu - spaima copiilor) se preocupa sa mareasca pedepsele penale pentru cei care nu respecta procedurile sanitare! Facem pariu ca nu o sa inceapa cu Senatorul PNL Chitac? Nici cu liderul PNL Orban care a venit la conferinta de presa? Nici cu liberalii care dadeau flori de 8 Martie la pachet cu virusi? Hai ca gasesc ei alti vinovati!", scrie Ponta pe Facebook.

În replică, Ministrul Sănătății a spus că întâlnirea nu era adresată miniștrilor și că avea libertatea să trimită pe oricine. El nu a negat însă că celelalte țări ar fi trimis titularii Ministerelor Sănătății.

„În data de 13 martie 2020, la invitatia Ambasadei Republicii Populare Chineze din România, reprezentanții mai multor instituții din România au participat la o videoconferință alături de reprezentanții altor state din Europa, în care partea chineză a prezentat experiența în prevenirea și controlul
pandemiei cu noul coronavirus.

Invitația nu a fost adresată miniștrilor Sănătății, ci reprezentanților ministerelor sănătății. Din partea României au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai INBI Matei Balș și reprezentantul DSU.

În cadrul videoconferinței au fost prezentate mai multe aspecte tehnice privind experiența părții chineze în prevenția și tratarea pacienților infectați. Mai exact au fost prezentate protocoale de investigație epidemiologică, recomandări de dezinfecție, ghiduri pentru aeroporturi și companii aeriene, managementul contactilor apropiați, protocoale de protecție a grupurilor specifice, protocoale de diagnostic de laborator, ghiduri de tratament, rolul și intervenția diferitelor autorități, atât cele de sănătate, cât și cele locale.

La sfârșitul videoconferinței, a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Având în vedere că a fost agreată o singură intervenție pentru fiecare țară, la nivelul României s-a decis ca intervenția să fie făcută de către reprezentanții INBI Matei Balș, direct implicați în tratarea cazurilor cu COVID 19.

România apreciază deschiderea părții chineze pentru sprijinirea măsurilor implementate în țara noastră si consideră că modul de abordare al autorităților din China reprezintă "standardul de aur" în managementul pandemiei cu noul coronavirus.

Între cele două țări există o colaborare permanentă.

Mai mult, în data de 6 martie secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut întâlniri cu reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze la sediul Ministerului Sănătății în cadrul cărora a discutat mai multe aspecte privind gestionarea resurselor pentru limitarea răspândirii COVID 19", se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.