ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țări din Europa de Est vor găzdui, prin rotație, tancuri, artilerie și alte echipamente militare americane, a anunțat secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallin, informează Reuters.

Carter a spus că Estonia, Lituania, Letonia, dar și Bulgaria, România și Polonia au fost de acord să găzduiască astfel de echipamente. De asemenea, un astfel de echipament va fi găzduit în Germania.

Chiar dacă SUA nu au anunțat formal unde vor staționa armamentul și tancurile, Moscova a reacționat deja.

Un oficial al ministerului apărării rus a declarat că plasarea de armament NATO la granițele Rusiei ar fi cea mai agresivă mutare a SUA de la sfârșitul Războiului Rece.

Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia va spori arsenalul său nuclear cu peste 40 de rachete intercontinentale, în acest an. 

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi.

Moscova neagă că ar furniza arme rebelilor din Ucraina, dar țări NATO precum Letonia, Lituania și Estonia, care conțin minorități rusești, se tem că Rusia ar putea porni necazuri și pe teritoriul lor, notează Reuters.

Plenul reunit a aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind  înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti.

Solicitarea a fost aprobată în unanimitate, cu 283 de voturi "pentru".

Preşedintele Iohannis a solicitat, pe 18 mai, într-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, cu indicative militare, în Garnizoana Bucureşti.