ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un oficial de la Kremlin susține că amplasarea sistemului american antirachetă în România reprezintă o încălcare a Acordului Forțelor Nucleare Intermediare și o amenințare la adresa securității Rusiei.

„Statele Unite au acuzat Rusia de aproximativ patru ani, dar nu au arătat nicio dovadă reală că încălcăm ceva, doar câteva imagini din Google Earth, care ar fi reprezentat câteva presupuse sisteme de lansare aflate la sol. Dar totul este foarte neclar, inclusiv de ce aceste sisteme ar trebui să acționeze la o distanță care încalcă Acordul Forțelor Nucleare Intermediare. 

Americanii înșiși au desfășurat lansatoare la baza de apărare antirachetă din România, iar la anul vor desfășura și în Polonia lansatoare ... a căror plasare la sol este interzisă de Acord. Ele pot fi instalate doar pe nave. Considerăm ceea ce se întâmplă drept o încălcare a Acordului Forțelor Nucleare Intermediare și o amenințare directă pentru noi", a declarat  șeful departamentului pentru America de Nord din ministerul rus de Externe, Georgi Borisenko pentru Sputnik, potrivit Mediafax.

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 de către președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, și președintele american Ronald Reagan.

Sistemul american de apărare antirachetă a fost amplasat în localitatea Deveselu și se află sub comanda NATO. Proiectul a fost început în 2013 și a devenit operațional în 2016.