ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


USR a votat, sâmbătă, într-o ședință a Comitetului Politic care s-a desfășurat pe parcursul întregii zile, decizia unei liste comune la alegerile europarlamentare, iar alianța se numește „Alianța 2020 USR-PLUS”. Lista a fost validată cu 68 de voturi „pentru” și 9 voturi „împotrivă”, informează Mediafax.

„Avem alianță! La ora 20:20 s-a decis Alianța 2020 USR PLUS”, arată reprezentanții USR pe pagina de Facebook a partidului.

„S-a născut principala forță de opoziție: Alianța 2020 USR+PLUS. Proiectul nostru e România. Acum ai cu cine!”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook, după votarea listei în Comitetul Politic al USR.

Lista comună este formată din: 1. Dacian Cioloș, președintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoș Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoș Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ștefănuță (USR), 7. Vlad Botoș (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituță (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuț (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Țoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS).

„De astăzi (sâmbătă - n.r.), USR și PLUS sunt o alianță, una care va construi alternativa de care România are mare nevoie. Este un moment istoric pentru ce urmează să se întâmple în România, este natural și firesc. Oamenii care vor o Românie fără penali vor avea cu cine să voteze. Astăzi, se naște principala forță de Opoziție. Asta am construit, un proiect pentru România”, a declarat președintele USR, Dan Barna, la finalul ședinței Comitetului Politic al formațiunii.

Președintele PLUS Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, după ce USR a votat formarea Alianței 2020 USR-PLUS pentru europarlamentare, că este un pas de început pentru coagularea forțelor de Opoziție, iar partidele noi au înțeles mesajul despre nevoia de schimbare transmis de români.

„Este un semnal clar (Alianța 2020 USR-PLUS - n.r.) al unui început de coagulare a forțelor de Opoziție. Forțele politice noi au înțeles mesajul pe care românii care vor o schimbare l-au transmis”, a declarat Dacian Cioloș, la finalul ședinței Comitetului Politic al USR, de sâmbătă, întrebat despre o posibilă alianță cu PNL.

Referitor la o posibilă alianță cu PNL, președintele USR, Dan Barna, a declarat că subiectul „nu este de actualitate, cel puțin pe termen scurt”.

„Această listă comună este, de fapt, probabil cea mai bună listă pe care a avut-o România din 1989 încoace în materie de europarlamentari. Ne uitam - primii trei candidați de la USR, care acum sunt pe lista comună, au studii la trei universități de top la nivel mondial”, a adăugat liderul USR.

La rândul său, Cioloș a spus că își asumă până la capăt candidatura la alegerile europarlamentare.

„Candidez pentru prima dată, îmi asum această candidatură până la capăt. Candidez pentru prima dată dar, evident, vin cu o anumită experiență, inclusiv în funcții de responsabilitate guvernamentală, dar avem foarte mulți tineri care nu doar au candidat pentru prima dată, care abia s-au înscris în politică, s-au implicat în politică de câteva luni și sunt oameni care vor căpăta experiență politică alături de cei care vor căpăta mandate în Parlamentul European, chiar dacă sunt tineri care sunt în a doua jumătate a listei”, a explicat liderul PLUS.

De asemenea, Dacian Cioloș a precizat că cele două partide nu au stabilit încă în ce familie politică europeană vor intra, după alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc pe 26 mai.

„Urmează să discutăm. După alegerile europarlamentare va avea loc și o reconfigurare a Parlamentului European. Este important pentru noi să ne îndreptăm către un grup cu care avem afinități și să facem o alegere pragmatică, să fie un grup politic care să ne permită să avem acces la decizii importante”, a conchis Cioloș.

Încă din luna august a anului trecut, liderul USR Dan Barna anunța că USR are discuții cu familia europeană ALDE, dar și cu alte partide europene, precum popularii și verzii, însă decizia de aderare la unul dintre aceste grupuri va fi luată după alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.


Înainte să participe la ședința USR, președintele PLUS Dacian Cioloș a declarat că USR a solicitat ca el să deschidă lista comună a celor două partide la alegerile europarlamentare, precizând că este dispus să iasă de pe listă, în cazul în care este nevoie.

La rândul său, președintele USR, Dan Barna, a declarat că în prima parte a zilei a fost la ședința Consiliului Național al PLUS, pentru a discuta despre o alianță a celor două formațiuni pentru alegerile europarlamentare.

Ulterior, participării la Comitetul Politic al USR, Cioloș a spus că va rămâne în Parlamentul European cât timp va fie nevoie, iar dacă va fi cazul, va candida pentru un nou mandat în anii următori.