ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Slovacia va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat marți noul președinte de la Bratislava, Peter Pellegrini, la încheierea unei reuniuni extraordinare a Consiliului European, relatează agenția slovacă TASR, citată de stiripesurse.ro.  

De asemenea, Ungaria a luat decizia de a-l vota pe Mark Rutte, ceea ce înseamnă că președintele României Klaus Iohannis a pierdut orice susținere pentru șefia NATO. În acest context au apărut informații conform cărora Klaus Iohannis se va retrage din cursa pentru șefia NATO.

În schimbul acestei susțineri, Slovacia dorește ajutor din partea lui Mark Rutte pentru a-și securiza apărarea aeriană.

Peter Pellegrini, care a preluat oficial funcția de președinte sâmbătă, 15 iunie, a reprezentat Bratislava la summitul informal al UE, întrucât premierul Robert Fico, cel care participă de obicei la reuniunile UE, este încă în refacere după tentativa de asasinat de luna trecută.

Pellegrini a reamintit că până acum există doi candidați pentru postul de secretar general al NATO - pe lângă Mark Rutte, este și președintele român Klaus Iohannis. Potrivit lui Pellegrini, Slovacia ar fi fost favorabilă susținerii unui reprezentant al Europei Centrale și de Est în această poziție. El susține însă că s-a consultat cu cei doi candidați, precum și cu premierul Fico și a decis să-l sprijine pe Rutte.

"În urma consultărilor cu ambii candidați și în urma consultărilor cu premierul Robert Fico și cu guvernul slovac, pot anunța că Republica Slovacă susține alegerea premierului olandez Mark Rutte ca șef al Alianței", a declarat Pellegrini.

Șeful statului slovac a mai precizat că această susținere este însoțită de o rugăminte și o solicitare din partea Slovaciei - ca Rutte, în calitate de viitor șef al NATO, să asigure protecția spațiului aerian slovac.

În prezent, țara nu dispune de o apărare aeriană proprie, deoarece guvernul anterior a predat aceste sisteme Ucrainei, în timp ce aliații din NATO, Olanda și Italia, și-au retras sistemele de apărare aeriană pe care le desfășuraseră temporar aici.

"Slovacia nu are niciun sistem de apărare aeriană în prezent și de aceea Rutte și cu mine am discutat o situație în care, dacă va fi ales în fruntea Alianței, va trebui să facă eforturi pentru a promova protecția și apărarea spațiului aerian al Slovaciei - cel puțin până când Slovacia va fi capabilă să protejeze acest spațiu aerian cu propriile capacități. Rutte și-a exprimat disponibilitatea de a aborda acest aspect în viitor", a declarat președintele slovac.

Pellegrini a adăugat că i-a cerut, de asemenea, lui Rutte să țină cont de principiul geografic atunci când se vor ocupa posturi în cadrul NATO la nivelurile inferioare de conducere, după alegerea sa.

Iohannis a pierdut și ultimul vot

Și premierul Viktor Orban a anunțat marți că Ungaria își ridică obiecțiile pe care le avea față de candidatura lui Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, astfel că președintele Klaus Iohannis nu mai are niciun susținător în cursa pentru șefia NATO.

Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obține un acord privind un nou șef al alianței până la summitul de luna viitoare de la Washington.

Mark Rutte părăsește Guvernul Olandei

Mark Rutte - care în prezent ocupă funcția de prim-ministru interimar al Olandei - urmează să își părăsească poziția în următoarele săptămâni, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Pentru desemnarea unui nou șef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianței, iar Ungaria și Slovacia se numărau printre puținele țări care ridicaseră clar obiecții în legătură cu o candidatură a lui Mark Rutte.

În aprilie, Turcia, de asemenea una dintre țările care aveau reticențe față de candidatura premierului olandez, le-a spus aliaților că îl va susține, în cele din urmă, pe Rutte.

Klaus Iohannis a anunțat în martie că va candida pentru funcția de conducere a NATO, susținând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euroatlantice.