ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a ținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni după ce a avut consultări cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, privind bugetul pe 2017. Președintele a vorbit și despre „gaura" de la buget pe care Liviu Dragnea susține că a lăsat-o guvernul Cioloș.

„Din motive pe care nu le cunosc s-a vehiculat inițial sintagma de gaură la buget, nu poate fi vorba, e o suma care nu s-a încasat la buget din motive pe care trebuie să le explice alții nu eu, cei care au guvernat", a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că rolul consultărilor pe care le-a convocat la Palatul Cotroceni a fost de a primi informații despre cum vede guvernul executarea bugetului pe 2017 și că a avut 2 cerințe pe care le consideră fundamentale.

„Este foarte importanta să avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid, care conține câteva date foarte importante, trebuie să ne încadrăm intr-un deficit bugetar de 3% și să alocăm 2 % pentru apărare" a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a insistat ca bugetul pe care executivul îl întocmește să ține cont de aceste "condiționalități" în ciuda tuturor promisiunilor pe care PSD vrea să le îndeplinească conform programului de guvernare.

În, schimb, fostul premier Dacian Cioloș spune că acuzațiile la adresa fostului guvern legate de existența unei „găuri” în buget sunt nejustificate. El a precizat că Ministerul de Finanțe are toate datele pentru a lămuri această chestiunie, însă „este mai simplu să dai vina pe tehnocrați”, potrivit News.ro.

Dacian Cioloș spune că ancheta parlamentară legată de rectificările bugetare ale cabinetului pe care le-a condus „face parte din aceeași categorie populistă, pentru că dacă cei care au inițiat această comisie chiar voiau să știe cum stau lucrurile, era simplu, puteau să întrebe la Ministerul de Finanțe, unde sunt toate aceste date și toate aceste elemente, care să ajute să înțeleagă subiectul respectiv”. „Sunt chestiuni legate de tehnică bugetară, nu e nici o noutate ce s-a întâmplat anul acesta în buget și tocmai de asta eu sper că dacă chiar se vrea o analiză, ea să se facă pe ultimii zece ani, să vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani între venituri prognozate la buget și venituri realizate”, a spus fostul premier la RFI.

Cioloș a arătat că lipsa unor bani la buget nu ar fi avut cum să nu se regăsească în deficitul bugetar. „S-a vorbit la început și văd că acum nu se mai dezvoltă ideea asta, cred că lucrurile s-au lămurit, de o «gaură» lăsată în buget. N-avea cum să existe această gaură sau acești bani lipsă, fără ca asta să se traducă în deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la început un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost ținta noastră și deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condițiile în care la sfârșitul anului, așa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăți, inclusiv am plătit toate restanțele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta”, a spus fostul prim-ministru.

El a precizat că au existat estimări mai mari în legătură cu fondurile europene care urmau să fie primite de România, însă acestea nu s-au îndeplinit în totalitate întrucât nu existau proiecte suficiente făcute în annii precedenți pentru ca plățile să fie făcute de către Uniunea Europeană.

Marian Munteanu, despre BNR, Parlament și Guvern: Sunt oameni care își imaginează că aceste instituții sunt proprietatea lor și că ei sunt stăpâni, iar dacă emit vreo apreciere sau evaluare, toată lumea trebuie să se închine cuvincios