ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În încercarea de a descuraja agresiunea rusă, Statele Unite ale Americii intenționează să facă în următorul an noi investiții pentru modernizarea unor baze aeriene din Europa, printre care și cea din Câmpia Turzii.

Statele Unite plănuiesc să cheltuiască 214,2 milioane de dolari pentru a construi și moderniza structuri militare americane aflate în baze aeriene din Europa de Est, dar și din Europa de Nord, în cadrul unei inițiative privind descurajarea amenințării ruse.    

Potrivit Actului de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2018, semnat pe data de 12 decembrie de președintele Statelor Unite, Donald Trump, secretarul Forțelor Aeriene americane a primit autorizația necesară în vederea achiziționării de teren și pentru construirea de instalații în afara SUA, în Estonia, Letonia, Slovacia, România, Ungaria, Luxemburg, Islanda și Norvegia, scrie „Air Force Times".   

Astfel, la baza aeriană din Câmpia Turzii vor fi făcute investiții de 2,95 de milioane de dolari, în timp ce pentru baza Kecskemet din Ungaria este alocată o sumă de 55,4 milioane de dolari. În cazul Slovaciei, sunt prevăzute 22 de milioane de dolari pentru aeroportul Sliac și 24 pentru baza aeriană Malacky.   

Aceste fonduri sunt alocate în cadrul European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa europeană de descurajare), care a fost demarată  la numai câteva luni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și izbucnirea violențelor în estul Ucrainei, amintește sursa citată.   

„În contextul în care continuăm să ne ocupăm de mediul dinamic de securitate din Europa, fondurile EDI ne sporesc capacitățile de descurajare și apărare în fața agresiunii ruse", se arată într-un document EDI. 

„În plus, aceste investiții semnificative vor dinamiza pe mai departe sprijinul SUA pentru apărarea colectivă a aliaților noștri NATO, dar vor spori și securitatea și capacitatea partenerilor SUA", se adaugă în respectivul act.    

Unele dintre aceste baze aeriene din Europa ar urma să găzduiască temporar avioane de luptă de ultimă generație invizibile pentru radar precum F-22 Raptor și F-35 Strike Fighter, dar și alte echipamente de recunoaștere care ar putea fi folosite pentru a da de urma submarinelor rusești din Marea Nordului și Marea Baltică, adaugă „Air Force Times".    

Un purtător de cuvânt al Comandamentului forțelor SUA în Europa - maiorul Juan Martinez - a explicat că nu se pot oferi „detalii specifice cu privire la viitoarele operațiuni și locații", însă Statele Unite „caută în mod constant oportunități pentru ca aparatele de zbor de a cincea generație să efectueze antrenamente cu aliații și partenerii (SUA) în teatrele europene".   

Potrivit „Foreign Policy", la stația naval-aeriană Keflavik din Islanda se vor investi peste 14 milioane de dolari pentru construirea unor hangare care să poată adăposti avioane de supraveghere maritimă și luptă antisubmarin P-8 Poseidon.    

Juan Martinez a ținut să precizeze pentru „Military Times" că deși Statele Unite alocă sume însemnate pentru modernizarea acestor baze aeriene din Europa, nu intenționează să desfășoare permanent trupe în cadrul lor.   

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului forțelor SUA în Europa a subliniat că bazele vor servi drept centre de rotație în care trupele americane pot veni și din care pot pleca, în funcție de necesități.