ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:13 Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a scris pe facebook că valorile lui Avram Fițiu sunt în contradicție cu cele ale formațiunii sale.

„Ieri a fost un moment neplăcut pentru organizația noastră tânără. O organizație gândită pentru oameni buni, onești, responsabili. Sunt convins că cei mai mulți dintre noi suntem așa.

Pe Avram Fițiu îl cunosc de mult timp. I-am apreciat pasiunea pentru agricultură și viața țăranului român. Pozițiile sale publice din ultimii ani sunt în clară contradicție cu valorile noastre și cu principiile expuse în codul nostru etic și în statutul PLUS. Pentru mine, decizia de retragere din Consiliul Național și din partid e fără întoarcere.

Am zis de la început că intrarea în partid este deschisă tuturor celor care respectă statutul și codul de etică. Iar în cazurile neplăcute, când se înscriu oameni care nu le respectă, avem o comisie de integritate și arbitraj, care are mandatul să rezolve astfel de situații.

De aceea, pe oamenii cărora le-am cerut ajutorul să vină în Consiliul Național pentru că am crezut că pot contribui la construirea PLUS consider că este normal să îi rog să renunțe atunci când acțiunile lor aduc deservicii clare organizației.

În ceea ce-l privește pe George Gima, consider că răbdarea și reflexul organizațional de a te consulta cu colegii înainte de ieșirile publice pe subiectele de interes ale partidului sunt calități necesare pentru un membru în Consiliul Național. Avem nevoie de mecanisme funcționale și eficiente, pe lângă pasiune și entuziasm.

Suntem la început de drum, avem de învățat din aceste întâmplări. O să remediem, cu răbdare, toate problemele. Vom face tot ceea ce putem ca România să devină ceea ce ne dorim. Vor fi multe obstacole și nu va fi ușor. Oamenii au așteptări mari de la noi și îmi doresc tare mult să le răspundem pe măsură.”, a spus Cioloș

 

Știrea inițială

George Gima, unul dintre membrii Consiliului Național al PLUS, formațiunea condusă de Dacian Cioloș, se află în mijlocul unui scandal după ce l-a numit de „extremă dreaptă” pe Avram Fițiu, colegul său de partid.

Printre altele, lui Avram Fițiu i-a fost reproșat că susține viața sau că este împotriva migrației musulmane. Viziunea politică a lui Gima pare să fie una de stânga, după ideile pe care le susține în clipul de prezentare pentru alegerile europarlamentare.

„Dacă mi-ați fi spus ca voi face parte din Consiliul Național al unui partid nou, alături de simpatizanți ai curentelor de extremă dreaptă, nu aș fi crezut.  Domnule Avram Fitiu, dragă coleg în Consiliul Național al PLUS:


• Nu cred că dreptul la avort poate fi adus în discuție în Uniunea Europeană în 2019, așa cum considerați dumneavoastră. 
• Nu cred că „secularizarea și laicizarea se plătesc cu moartea”, așa cum credeți dumneavoastră. 
• Nu cred că putem educa generațiile tinere cu afirmații de genul „imigrația musulmană și romă e putreziciune”, așa cum o faceți dumneavoastră, preluând acestea de la mișcări de extremă dreaptă din Europa.
• Nu cred în retorica blamării refugiaților, care vin să distrugă Europa și nu cred ca "o nouă cruciadă” poate fi soluția. 
• Nu cred că tot ce iese din cadrul "familiei normale” (așa cum o definiți dumneavoastră) trebuie blamat sau jignit. Cred cu tărie în respectarea drepturilor fiecărei persoane, indiferent de religie, credință sau alte preferințe. 
• Nu cred ca "trebuie să trimitem la abator clasa politică a României”, așa cum îndemnați dumneavoastră. 
• Nu cred că educația sexuală în școli ar fi periculoasă, așa cum considerați dumneavoastră. 
• Nu cred în conspirații contra agriculturii românești sau contra poporului român. 
• Nu cred în produsele tradiționale pe care le promovați ca fiind vindecătoare de boli incurabile pentru moment.

Viziunea identitară, reacționară, bazată pe ură și pe manipulare nu face parte din valorile mele.

Este clar că avem viziuni diferite despre evoluția societății și vă rog, așadar, să explicați aceste opinii ale dumneavoastră și să ne spuneți cum poate ajuta extrema dreaptă societății românești, europene și dezvoltării partidului PLUS”, a scris el.
 
În urma scandalului iscat, Dacian Cioloș a intervenit și i-a cerut demisia lui Gima. Acesta din urmă refuză să plece din partid.
 
„În urma postării de ieri (în care anunțam că o persoană de extrema dreaptă a ajuns în conducerea PLUS - iar alți colegi semnalaseră deja asta anterior, fără ca nimic să se întâmple), Dacian Cioloș mi-a solicitat în mod ferm să renunț la a mai fi membru în Consiliul Național al PLUS și să îmi dau demisia și din partid.

Precizez că nu am demisionat. Nu cred că politica altfel se face excluzând colegii care apără valorile organizației și ale societății, în România membră UE în 2019”, a scris bancherul.
 
Pe siteul oficial al partidului se anunță, însă, că atât Fițiu, cât și Gima, și-au dat demisia din PLUS:
 
„Biroul Național al PLUS a luat act de decizia domnilor Avram Fițiu și George Gima de a se retrage din pozițiile ocupate în cadrul Consiliului Național al partidului. Dorim să le mulțumim pentru activitatea depusă în cadrul partidului și le dorim succes în continuare.

PLUS este un partid care pune mai presus de orice criteriile de etică și integritate. Ne dorim o organizație deschisă și transparentă, în care să se regăsească toți cei dispuși să pună umărul la construirea unui partid dedicat interesului public. Urmează o perioadă de dezvoltare intensă, în care vom avea nevoie de multă energie și răbdare pentru a duce la bun sfârșit proiectul PLUS. Vom avea parte de multe atacuri și dezinformări. Din acest motiv, e necesar să folosim organismele interne ale partidului pentru a rezolva, în cel mai democratic și transparent mod cu putință, problemele care apar.”