ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca și atunci, avem o echipa de jurnaliști aflați întâmplător pe teren înainte de eveniment.  Unii  ar putea afirma că s-a mers la pont, atunci ca și acum, alții că e vorba doar de coincidență și de urmărirea subiectului unei posibile știri (atunci candidatul Geoană, acum cozile de la schimbarea permiselor auto) care au generat, prin ricoșeu, adevărate bombe de presă.

Nu putem ști cu precizie dacă episodul de acum e rodul unei pure întâmplări, putem însă urmări cum este împachetat subiectul de către cei care l-au lansat și de cei care îl propagă, cu dezvoltările sale ulterioare. Știrea cu Tăriceanu apărea joi 11 august la ora 14 pe news.ro sub semnătura lui Raul Giuglea, sub titlul "EXCLUSIV: Călin Popescu Tăriceanu și-a reînnoit permisul de conducere ocolind coadă de aproximativ o mie de persoane prin spatele clădirii DRPCIV. Publicul nu a avut acces în clădire în acest timp. FOTO, VIDEO”. 

Aici apare o mică problemă și e posibil să nu-i aparțină jurnalistului care semnează ci șefilor care dau ok-ul pe material. Mai exact, "publicul nu a avut acces în clădire în acest timp” e o formulă menită să-l pună pe Tăriceanu într-o lumină tare proastă ("nesimțitul vine peste rând și lumea e ținută la ușa”) când, de fapt, publicul nu a avut acces pentru că Tăriceanu intrase în clădire înainte de ora 8 dimineața când începe programul cu publicul. De altfel, din text rezultă foarte bine asta. Cine citește însă pe fugă, e posibil să scape niște nuanțe. 

Mai departe în text se relatează episodul, există două filmulețe în care lui Tăriceanu i se cer declarații iar reporterul insistă să ia și părerea celor care așteptau la rând, a "poporului”. Surpriză, lumea nu se înghesuie să condamne gestul lui Tăriceanu, cei mai mulți evită să se pronunțe (în primul filmuleț), o singură opinie indignată apare în decupajul jurnaliștilor de la news.ro în cel de al doilea (reporterul a filmat atunci mai inspirat, după ce ușile se deschid și lumea se precipită să intre iar nervozitatea crește), o persoană care la întrebarea "ce părere aveți că domnul Tăriceanu a intrat prin spate?” spune "dar ce parlamentar nu intră prin spate, vrei să stea ei la coadă?”.

Acum, o mică paranteză. Dacă președintele Senatului, Popescu-Tăriceanu își trimitea șoferul de la ora 5 dimineața să prindă poziția numărul 1 la coadă, iar la deschiderea ușilor venea să îl înlocuiască, era în regulă? Mai apăreau plângerile penale? Dar să nu anticipăm. L-am contactat prin email pe jurnalistul care semnează materialul, l-am întrebat dacă subiectul în cauză (cozile la schimbarea permiselor auto) fusese stabilit într-o ședința de redacție, dacă era o intuiție personală sau o sugestie a șefului și în măsura în care voi primi în final un răspuns vom updata articolul. 

Reportajul de pe news.ro n-a rămasă însă fără urmări: pe numele lui Tăriceanu apare o plângere penală. "Plângere penală pe numele lui Tăriceanu pentru că a beneficiat de tratament preferențial la DRPCIV” scrie în adevărul.ro vineri 12 august (Adevărul a început o campanie pe tema asta). "Avocatul Elenina Nicuț a trimis, vineri seară, la DNA un denunț împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu pentru infracțiunea de folosire a influenței din funcția de președinte de partid în scopul obținerii de foloase necuvenite după ce, joi, a beneficiat de un tratament preferențial când a fost primit prin curtea interioară a DRPCIV că să își preschimbe permisul de conducere, timp în care publicul nu a mai avut acces în clădire” este prima frază din articol.
 
Aceeași poveste cu "publicul care nu a avut acces în clădire în timpul ăsta” de care vorbeam mai sus și un mare semn de întrebare. Cine este curajoasa avocată? La o căutare pe net aflăm că doamna Nicuț a fost membru fondator al Partidului Mișcarea Populară și președinte al organizației București (de unde și-a dat ulterior demisia), că tatăl sau este fostul primar din Curtea de Argeș condamnat pentru acte de corupție. Mă rog, asta nu-i știrbește dreptul de a face plângere penală cui dorește dar o punere în context ar fi fost totuși de neocolit, cel puțin pentru jurnalismul "quality”. 

Pe 14 august, un nou articol fulminant în Adevărul. "Fentarea cozii de la Permise i-ar putea aduce lui Tăriceanu 5 ani de închisoare” sub semnătura lui Ionel Stoica. "Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, riscă până la 5 ani de închisoare dacă se dovedește că se face vinovat de primire de foloase necuvenite după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, și-a reînnoit permisul de conducere ocolind coada de aproximativ o mie de persoane de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor” este fraza-cheie din articol.
Este iarăși o flotare logică pentru că până la a fi condamnat, Tăriceanu ar trebui mai întâi anchetat de DNA (înțelegem că acolo a fost reclamat de avocată) iar instituția anti-corupție ar trebui la pasul 1 să vadă dacă plângerea fostei membre fondatoare a PMP este sau nu întemeiată. Ionel Stoica a plecat anul trecut de la Evenimentul Zilei la Adevărul după un scandal în redactia EvZ, ocazie cu care a apărut la reportervirtual.ro cu o declarație interesantă "Am fost acuzat că sunt omul binomului”.

Pe 15 și 16 august Adevărul vine cu articole noi despre cazul Tăriceanu ("DRPCIV s-a „autosesizat" după 5 zile și anchetează cum a fentat Tăriceanu coada de 1.000 de persoane” și "Șefii de la Permise se auto-anchetează în scandalul favorizării lui Tăriceanu: Noi centrăm, noi dăm cu capul!”) iar pe 17 august, azi, avem un nou articol semnat de un colaborator, membru fondator OPTAR, în care Marian Ivan explică de ce merită să facă Tăriceanu pușcărie (pentru că a tolerat în calitate de politician situația de la Permise și a contribuit în toți acești ani la perpetuarea sa). Articolul are o casetă strategică, cu un citat sfidător din Tăriceanu-„Preocuparea aleșilor nu e să stea la coadă, ci să se ocupe de nevoile comunității".

Care ar putea fi miza scandalului (dacă există o asemenea miză)? Tăriceanu și partidul sau ALDE pot reprezenta cheia viitoarei majorități parlamentare. Dacă PSD+ALDE obțin un scor suficient de bun, ar putea solicita să desemneze viitorul premier iar PNL e greu de presupus că va colabora cu PMP pentru a contrabalansa această alianță. Dacă însă ALDE e zguduit de scandaluri și este penalizat electoral, lucrurile se schimbă. Tăriceanu pare acum luat în vizor de instituțiile de forță ale statului, iar în afară de episodul cu permisul său auto în ultima vreme de numele său a încercat să fie legat și traficul de influență de care este acuzat Bogdan Olteanu (ghinion, deocamdată acesta nu l-a denunțat!) și avem și punerea lui sub acuzare de DNA pentru mărturie mincinoasă la finalul lunii mai.
 
UPDATE. Am primit un răspuns din partea jurnalistului Raul Giuglea, cel care a realizat materialul pe news.ro care a declanșat campania împotriva lui Tăriceanu. În esență, acesta recunoaște că a venit la pont, primind din vreme informația că Tăriceanu făcuse demersuri să beneficieze de un tratament preferențial. Ceea ce confirmă ipoteza noastră din start. "Desigur că deontologia profesională obligă jurnalistul să garanteze confidențialitatea surselor dar îți pot dezvălui că demersul jurnalistic nu are în spate interese politice nici din partea surselor. Fără discuții aș fi scos camera să filmez și dacă era Băsescu, Cioloș, Kovesi, Ponta, Isărescu, Helvig, sau orice nume îți poate trece prin minte” spune acesta în final. Că jurnalistul Giuglea nu urmarea niciun interes politic pot accepta. Nu îl cunosc personal și merg pe buna lui credință. Dar ipoteza că "sursa” lui era la fel de dezinteresată o înghit mai greu.
 
PS: Florin Negrutiu, redactor-sef Republica.ro, comenteaza pe marginea cazului. "Distribuiți până ajunge la Calin Popescu Tariceanu! Domnul acela în vârstă care stă la coadă la bancomat pe o stradă din Dublin este Michael D. Higgins, președintele Irlandei. Imaginea aceasta din 2014 i-a făcut atunci pe jurnaliștii irlandezi să conchidă: „Avem un președinte care a rămas cu picioarele pe pământ”. Fotografia prezintă o coadă de 3 persoane, cu oficialul irlandez in pozitia numărul 2.