ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apropierea ruso-turcă dovedește cât de hazardată a fost propunerea României de constituire a flotilei comune româno-bulgaro-turce în Marea Neagră.

Este opinia lui Adrian Severin care radiografiază pe blogul personal relațiile din regiune după reconcilierea ruso-turcă ("Umbră reconcilierii ruso-turce la București”).

Apropierea ruso-turcă – cu siguranță pregătită intens în ultimele săptămâni și luni – dovedește, o dată în plus, cât de hazardată a fost propunerea conducătorilor tehnocrato-autiști ai României cu privire la constituirea flotilei comune româno-bulgaro-turce în Marea Neagră, îndreptată (să nu ne ascundem după deget) împotriva Rusiei, afirmă Severin. Că Bucureștiul nu a anticipat refuzul bulgar (deși ar fi trebuit să o facă) era deja destul. Că, fiind într-o legătură de alianță strategică cu Turcia, nu a fost prevenit – că de a preveni nici nu poate fi vorba – asupra piruetei turcești, este prea mult. (Oare nici dl Ponta, prezumtiv consilier și presupus prieten al Președintelui Erdogan, să nu fi știut și spus nimic?!). 

La Consiliul European post Brexit, România a preferat să renunțe la orice revendicare sau viziune proprie și s-a aliniat cuminte Germaniei, în loc să stea cu minte alături de Polonia, reputată a-i fi partener strategic (și de celelalte „colonii” rebele de la Viszegrad). La Marea Neagră, aparent luată prin surprindere de partenerul strategic turc, România se vede lăsată în afara jocului în fața unui front comun ruso-turco-bulgar. Ceva nu funcționează în serviciul extern român (în care trebuie inclusă și componenta sa informativă). Sau poate că „motoarele” merg dar în carlingă pilotul doarme… ori a căzut prizonier vreunui „comando terorist”, încheie Severin.