ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocierile privind tezaurul României depozitat la Moscova durează de câteva decenii. După ce o parte din tezaur a fost returnată în 1935, 1956 și 2008, discuțiile dintre cele două părți s-au împotmolit.

În 2003 s-a format o comisie mixtă, româno-rusă, de istorici, care să studieze problema tezaurului. Din păcate, Comisia s-a întâlnit sporadic, ultima oară întâlnindu-se în 2007. De-atunci și până acum totul a fost blocat. La finalul lunii martie, însă, Comisia s-a reunit la Sinaia pentru prima oară după aproape 10 ani. Mesajul părții ruse a fost, însă, neașteptat pentru partea română.

 „Cea mai recentă întrunire a comisiei mixte privind tezaurul României a avut loc la centrul de pregătire al Băncii Naționale de la Sinaia în această iarnă, ocazie cu care delegația rusă, mult întinerită și întărită - a venit aici cu șefii principalelor arhive din Federația Rusă - a declarat că cercetătorii români vor avea acces - dar, adaug eu, conform legii - în arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur", a spus Cristian Păunescu, consilierul lui Mugur Isărescu la BNR, pentru News.ro.

Potrivit sursei citate, schimbarea de atitudine a părții ruse în cadrul comisiei i-a nedumerit pe negociatorii români, obișnuiți, la precedentele ședințe ale comisiei mixte, cu o atitudine opacă a rușilor și puțin dispusă la o evoluție a negocierilor.

Rușii vor cerceta acum locul unde se află tezaurul, dar acest lucru nu este important, consideră consilierul BNR.
"Pe noi nu ne mai interesează unde este depus sau dacă mai există aurul. Există un contract între două state. Statul actual rus este moștenitorul obligațiilor din Imperiul Tarist. Deci nu este problema unde este aurul, ci există problema în care aurul s-a primit și s-a semnat pentru primirea sa”, a afirmat Cristian Păunescu.

Tezarul României a fost trimis la Moscova în 1917, în timpul Primului Război Mondial, în care România și Imperiul Țarist au fost țări aliate. 

La 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Mausoleul EROILOR de la Focșani a fost VANDALIZAT. Și-au făcut nevoile în spatele mormintelor eroilor