Am primit pe adresa redacției și publicăm integral, scrisoarea scrisoarea vicepreședintelui ALDE Iași, medicul Răzvan Constantinescu, către prietenul său, profesorul universitar Liviu Antonesei. 

Iată textul: 

Dragul meu Liviu,


Și tu ești de acord că, pentru cei care consideră onoarea și recunoștința mai presus decât oricare alte valori morale, prețuirea și prietenia nu pot păli în fața trecătoarelor polemici, fie ele și izvorâte din viroze endemice. Nu mă voi abate nici eu de la aceste principii.

Evenimente recente mi-au indus însă unele nedumeriri. Așa cum de-a lungul anilor am învățat de la tine multe sensuri și înțelesuri, mai învață-mă, rogu-te, un lucru: ce înseamnă „penal” atunci când termenul se referă la o persoană și cine hotărăște dacă un cetățean este sau nu „penal”. În argou, acest cuvânt este atașat uneori mincinoșilor, prostituatelor ori impostorilor pentru a le accentua și învedera „calitățile”, însă acestea sunt dificil de cuantificat și ar părea caducă strângerea de semnături prin piețe pentru a împiedica accesul, bunăoară al prostituatelor, la procesul electoral. Ca și alte drepturi cetățenești, drepturile electorale pot fi restrânse doar de către judecători și doar temporar. Mie, ție, lui Victor Rebengiuc ori Emil Coșeru, prietenul tatălui meu, ne-ar fi greu să ne substituim juzilor și ar fi oricum o responsabilitate prea mare pe capul nostru. Nu văd de ce am interzice cetățenilor să-i aleagă pe Viorel Ilișoi ori pe Vasile Astărăstoae deputați.

Dacă termenul de care te întreb are legătură cu demersurile penale în relație cu procurorii, poliția judiciară ori judecătorii, atunci mă simt și eu oarecum implicat retroactiv. În perioada în care ne-am împrietenit noi doi, aveam în curs de derulare vreo două cercetări penale, precum și o „lucrare” pe rolul ANI; asta nu te-a împiedicat să mă susții cu toate puterile când am candidat, în 2012, pentru Camera Deputaților. Mi-ai fost alături permanent, ți-ai pus obrazul pentru mine, ți-ai riscat reputația pentru un tânăr relativ necunoscut, dar care avea aceleași idei ca tine. Apoi mi-ai făcut cadou „(R)umorile” și ai mers cu mine prin alte orașe ca să mă „lansezi”. Asta nu se uită niciodată. Cercetările penale s-au stins, „lucrarea” ANI s-a închis și eu am devenit un cetățean onorabil (deocamdată, până la proba contrarie).

Așa cum scriam în prefața la „Timpul lui Antonesei”, consider că ești cea mai proeminentă personalitate a Iașului ultimelor câteva zeci de ani. Cu atât mai mult devine sursa unei alte nedumeriri ale mele asocierea civică stradală, la strâns de semnături, cu un impostor. E ca și cum m-ai vedea pe mine alături de Tudor Ciuhodaru abordând în tandem trecătorii pentru a semna împotriva traseismului politic sau pentru vaccinarea anti-HPV (un vaccin îndoielnic, pe care, de exemplu, Japonia l-a interzis prin 2010). Această circumstanță dezamăgitoare pentru mine mă face și mai tare să regret că nu am avut inițiativa să strângem împreună semnături pentru reînființarea Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie sau acum – iată o idee! – pentru un demers numit "Fără securiști în politică și în funcții publice”. Sigur, la acesta din urmă nu ne-ar mai fi putut însoți domnul Dan Lungu, din motive lesne de înțeles.

Deși plină de nedumeriri lăsând un gust amar, această scrisoare este una de dragoste. Ea ar putea avea ca motto o parafrază: „Ce eterul a unit, securicii să nu despartă”. Am făcut-o publică pentru că poate vor avea cetățenii de învățat din ea.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews