ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce România a anunțat că își continuă achizițiile militare, Guvernul Tudose a adoptat un proiect de lege cu privire la cumpărarea de armament.

Proiectul adoptat de Executiv este cel de modificare a Legii 294/2007, privind derularea în România a proiectelor finanțate prin Programul NATO de Investiții în Securitate.

„Programul NATO de Investiții în Securitate, destinat finanțării obiectivelor și facilităților necesare pentru sprijinirea activităților comandamentelor strategice ale NATO, recunoscute ca depășind cererile în domeniul apărării naționale ale fiecărei țări membre NATO.”, potrivit definiției legii.

E vorba de toate investițiile comune militare de pe teritoriul țării noastre, aici fiind incluse mai toate facilitățile bazelor militare comune, ale uzinelor de armament despre care am tot auzit în ultimul timp că și-ar putea relua activitatea.

În ședința din 27 septembrie, Guvernul a adoptat un proiect de lege cu articol unic, potrivit Evz.

„La articolul 2 din Legea nr. 294/2007 privind derularea în România a proiectelor finanțate prin Programul NATO de Investiții în Securitate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 762 din 9 noiembrie 2007, cu modificările și completările ulterioare, litera f) se modifică și va avea următorul cuprins:

„f) bunuri NSIP în România – bunuri care se realizează în condițiile prezentei legi, care intră în proprietatea publică a statului român și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.”

Conform sursei citate mai sus, proiectul de lege „modifică” o literă a articolului 2 care nu există, Legea 294/2007 având articolul 2 doar cu litere de la a la e.

Inițiativa i-ar aparâine ministrului Mihai Fifor, care după ce a revenit din SUA a anunțat că România va mai cumpăra 36 de avioane F 16, pe lângă cele 12 care deja au ajuns la baza aeriană din Fetești.

Acest aeroport militar face parte din „bunurile NSIP” care vor intra în proprietatea statului român, după ce modificarea adoptată în Guvern va trece de Parlament. În documentul „Programul major de înzestrare, avionul multirol al forțelor aeriene” se spune:

„Lucrările în Baza aeriană de la Fetești, de unde vor fi operate aeronavele F 16 Fighting Falcon, au fost demarate în anul 2013 și vor fi finalizate în scurt timp. Proiectul a vizat modernizarea pistei de decolare și aterizare, a sistemului de frânare de avarie, a platformelor de parcare, a depozitelor, precum și a hangarului de mentenanță. Suma totală alocată în acest sens a fost de aproximativ 32 de milioane euro, din care circa 11 milioane euro din bugetul M.Ap.N., iar restul prin Programul NATO de Investiții în Securitate – NSIP.”