Șefi din Jandamerie și cei care au coordonat intervenția din 10 august de la protestul diasporei sunt puși sub urmărire penală. Aceștia sunt chemați la Parchetul General pentru prezentarea acuzațiilor ce li se aduc în acest caz.

Mai mulți reprezentanți ai Jandarmeriei Române, între care Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș, și un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne au fost citați, vineri, la Parchetul instanței supreme, pentru a fi anunțați că au calitatea de suspecți în dosarul privind violențele de la protestul din 10 august din Piața Victoriei. Este vorba de acuzații de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, a fost citat vineri la Parchetul General și comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relația cu prefecții din Ministerul Afacerilor Interne.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

Parchetul General anunța la începutul acestei luni că la Secția Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenției jandarmilor.

Ministrul de Interne Carmen Dan și comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiați marți în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violențele din 10 august. Carmen Dan a spus, la audierea din comisie, că ancheta internă declanșată la nivelul Jandarmeriei după protestul din Piața Victoriei a fost suspendată imediat după începerea cercetărilor de către Parchetul General. Ea a susținut că și-ar fi dorit ca discuțiile din comisie să fie echidistante și să fie abordate și din perspectiva jandarmilor loviți de protestatari cu pietre, sticle și garduri. La finalul audierilor, care au durat aproximativ o oră, Dan a spus că toată lumea trebuie să înțeleagă și să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului și că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovații. 

La rândul său, Cătălin Paraschiv a spus că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie "cât mai puțin violenți” și să adopte o tehnică militară care să le permită să țină la distanță oamenii de clădirea Guvernului fără să folosească echipamentele din dotare, pe care însă legea le permite să le folosească în astfel de situații cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.

La patru zile de la protestele din 10 august, șeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoș a susținut o conferință de presă în care a dat asigurări că jandarmii și-au făcut datoria și că își merită respectul, susținând că cei vinovați vor plăti, fără însă a face vreo precizare lagată de modul de coordonare a intervenției Jandarmeriei de vineri seară din Piața Victoriei. De asemenea, el a făcut un apel la români: "În anul centenar, haideți să ne așezăm la calm, la moderație, la înțelegere".

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews