Jurnalista Emilia Șercan se întreabă, într-o postare pe Facebook, de ce una dintre declarațiile făcute joi seara, la TVR, de președintele Comisiei de control al SRI a fost ingorată de presa autohtonă, deși se referea la acoperiții din presă.

Cu excepția a două trei site-uri ale unor publicații și o agenție de știri, o declarație extrem de importantă făcută joi seara de Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI, conform căreia în presă pot exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete pentru că nu există nicio interdicție legală, nimeni nu s-a agitat să scrie pe acest subiect sau să comenteze.

„Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control al SRI, a declarat că în presă pot exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete pentru că nu există nicio interdicție legală. Declarația a fost făcută la TVR1 acum mai bine de 12 ore, însă doar News.ro, Gandul, Evenimentul zilei si Stiripesurse scriu despre asta. Google-iți ca să vă convingeți singuri.

Oare chiar așa de neimportant este acest subiect pentru presă încât să nu i se dedice nici măcar o știre? Formatorii de opinie, cei care găsesc câte ceva de spus pe orice subiect sensibil, consideră chiar neinteresant acest lucru? Unde sunt protestele redacțiilor față de această declarație? Unde sunt protestele asociațiilor profesionale? Unde sunt protestele organizațiilor care luptă pentru libertatea de exprimare?”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Într-un interviu la TVR, Adrian Țuțuianu, a afirmat că pot exista ofițeri acoperiți în rândurile jurnaliștilor „dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informații la securitatea națională a României”.
 
„Dacă în anumite zone există interdicția - judecători, procurori, magistrați și în politică, în celelate zone ale societății civile nu există interdicția. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informații la securitatea națională a României, poate fi și din presă. Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face și altfel analiza - un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informații care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrul acesta se poate întâmpla, indiferent că dacă ne place nouă sau nu”, a spus Țuțuianu despre posibilitatea existenței unor ofițeri SRI sub acoperire în media.

Comentariul său vine în contextul în care, miercuri, după audierile din Comisie, directorul SRI, Eduard Hellvig, afirma că nu există acoperiți în presă. Predecesorul lui, George Maior, recunoștea însă, in 2015, înainte de a fi nunit ambasador în SUA, că în presă există ofițeri acoperiți ai SRI, "ca și în alte state democratice". 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews