ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Vasile Cristian Lungu (PMP) l-a interpelat, luni 18 iunie, pe Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, în privința documentului intitulat „Strategia Națională de Educație Parentală 2018-2025”, arată un comunicat de presă primit pe adresa redacției.  Reamintim că respectivul document a stârnit o furtună în rândul părinților, iar între timp a fost scos de pe siteul Ministerului.

Senatorul spune că respectivul document „este o „lovitură directă dată modelului tradițional de familie (bărbat plus femeie): capitolul 3 - „Definirea problemelor” al Strategiei, prevede înființarea unei rețele de educatori parentali care să educe părinții și, implicit copiii, să nu mai aibă „mentalități conservatoare” și atitudini care „idealizează familia tradițională”, precum și creșterea interesului pentru „o nouă cultură familială” și „respectul pentru diversitate”. „Cu alte cuvinte, vom fi reeducați că realități obiective, dovedite pe parcursul a mii de ani sunt doar iluzorii și subiective concepte care trebuie șterse din memoria colectivă”, atrage atenția Senatorul Lungu. Cu alte cuvinte se consideră că toți părinții români sunt lipsiți de discernământ și de educația adecvată necesară educării propriilor copii.

Senatorul mai atrage atenția asupra neconstituționalității prevederilor pentru care se cer banii de la bugetul de stat: se încalcă Art. 29 alin. 1 Constituție „Părinții au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine”  și ale alin. 6 din același articol „Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credință religioasă, contrare convingerilor sale”.  

Costurile cu re-educarea anuală a părinților urmează să exceadă cu până la de 20 de ori bugetul alocat de MEN Capitolului „Acordarea de rechizite școlare” pe anul în curs și am putea găsi nenumărate asemenea echivalente de alocare a celor aproximativ 64 mln euro. 
Senatorul i-a adresat Ministrului Educației mai multe întrebări: „Care este temeiul de drept pentru care se vrea discriminarea familiei tradiționale? Are MEN drept scop general stabilit eliminarea valorilor tradiționale așa cum sunt ele cunoscute de milenii și înlocuirea acestora cu ceea ce Strategia propune ca fiind „o nouă cultură familială”? Dacă da, având în vedere mandatul pe care Guvernul îl are, care este gradul de reprezentativitate în privința suportului/ susținerii în rândul populației României? Care sunt studiile de cercetare care au stat la baza propunerii noului model de familie și care sunt țările luate ca model? Care este legea în baza căreia Guvernul își arogă rolul de instanță primordială și morală care emană scara valorilor unei națiuni? Concret, cine sunt autorii și finanțatorii acestui document pe care Ministerul Educației Naționale și l-a asumat?”