ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul UDMR Verestoy Attila a murit la vârsta de 63 de ani, informează Ziare.com

Verestoy Attila era singurul parlamentar aflat în funcție inca din 1990, fiind ales de opt ori senator UDMR de Harghita în toate legislaturile. În prezent, făcea parte din Comisia de Control SRI.

Nascut pe 1 martie 1954, in Odorheiu Secuiesc, Verestoy Attila suferea de cancer pulmonar și era internat la Viena.

Marko Bela, fostul sef al UDMR, a declarat la Digi24 că știa despre boala fostului său coleg, dar totusi spera „să treacă de această încercare". „A avut un rol extrem de important în ceea ce privește construcția democratică din anii '90 din România. (...) un adept al dialogului, al colaborării între români și maghiari, între UDMR și partidele românesti".
 
Verestoy Atilla a fost implicat în industria lemnului, fiind denumit „Drujba lui Dumnezeu”. În anii ‘90, Attila Verestoy era implicat direct sau prin rude/apropiați în mai multe firma care aceau activități în domeniul prelucrării lemnului. Este vorba de Ivo Odorheiul Secuiesc, Famos Odorheiul Secuiesc și Metwooplast Odorheiul Secuiesc.

La Famos, Verestoy controla societatea prin Programul Angajaților Salariați care era acționarul majoritar.

În cadrul Ivo și Metwooplast, cumnatul parlamentarului UDMR, Karoly Ferenczy, deținea controlul.

ASCENSIUNEA. Cu banii obținuți din afacerile cu lemn, Verestoy a făcut investiții în mai multe firme, Trans Aluminiu, Hungastro, Junior Com Odorheiul Secuiesc, Mes SA Slatina, Mes Sem Slatina, Matrita Odorheiul Secuiesc, MHS Trucks, Bavaria Leasing București.

Șeful Administrației Bazinale Mureș, Teodor Giurgea, declara în anul 2010, într-o conferință de presă, că senatorul Verestoy Attila, poreclit și „Drujba lui Dumnezeu", este „vinovatul numărul unu de despăduriri" în județul Harghita.

„Vreau să atrag atenția asupra bătăii de joc din partea proprietarilor de păduri, în frunte cu Verestoy Attila, față de ceea ce înseamnă protecția mediului și protecția împotriva viiturilor. Din cauza acestor despăduriri masive care s-au făcut am avut probleme extraordinar de mari. Noi am avut norocul că a venit torentul la cumpăna apelor și s-a împărțit în bazinul Târnava Mare, Târnava Mică și atunci paguba sau forța apelor a fost împărțită la doi. Dar dacă se întâmpla ca toată viitura aia să vină pe un versant, era dezastru, că cred că apa ajungea și la zece metri. Am avut norocul că s-a dus și în Târnava Mare și Mică, dar toate aceste stricăciuni s-au produs din cauza despăduririi", a spus Giurgea.

Acesta a mai declarat că oamenii din zonă știu cine este de vină pentru despăduriri și că ar fi fost în stare să îl „linșeze" pe senator dacă el mergea acolo după ce viitura le-a distrus avutul.

„Dacă se merge în ritmul ăsta – noi am avut un studiu făcut – în maximum zece ani catastrofele în România se vor înmulți cu cinci. De cinci ori mai mare și de cinci ori mai multe. Pentru că unda de viitură, când nu are nimic în calea ei, face ravagii și prăpăd. Antrenează partea de mâl și tot ce prinde în cale. Și sigur vine foarte repede, omul nu are timp să se apere. Dacă venea printre copaci, mai avea timp să fugă pe dealuri. Așa numai se trezește cu apa în casă, la vârful acoperișului. Aceasta este politica unor oameni și nu mă feresc să o spun, a unor oameni nesăbuiți, fără nicio gândire umană, de a despăduri așa, doar de dragul de a face bani. În județul Harghita, vinovatul numărul unu de despăduriri este Verestoy Attila", a susținut Giurgea.