ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Vasile Lungu (PMP) l-a interpelat oficial pe Ministrul de Interne, Marcel Vela, pe tema siteurilor închise de ANCOM.

Senatorul susține că „Închiderea unor website-uri care furnizează informații publicului din România este un atac la libera de exprimare garantată prin Constituția României”, se arată în comunicatul trimis pe adresa redacției ActiveNews.

Vasile-Cristian Lungu arată că au fost situații în care „unele informații care la un moment dat erau crezute ca fiind eronate s-au dovedit ulterior a fi corecte”.


„De vreme ce in cele mai multe situații de acest gen unele informații care la un moment dat erau crezute ca fiind eronate s-au dovedit ulterior a fi corecte, vă supun atenției dumneavoastră un singur exemplu: informația conform căreia virusul COVID-19 ar fi fost creat într-un laborator din China, posibil chiar laboratorul de securitate nivel IV din Wuhan,  a fost inițial calificată ca „fake news”. Însă în data de 16.04.2020 profesorul Luc Montagnier, care a primit premiul Nobelul pentru medicină în 2008 pentru descoperirea virusului care provoacă SIDA, a afirmat ca virusul COVID-19 este un produs sintetic creat într-un laborator din Wuhan. Mai mult de atât acestui virus i-au fost adăugate și secvențe din HIV, afirmă profesorul Luc Montagnier”, arată senatorul.

Vasile Lungu îi cere Ministrului Vela să facă lumină în cazul siteurilor închise.

„Conform atribuțiilor care îi revin prin art. 54 din Anexa nr. 1 „Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă” la Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212 din 16.03.2020,  la propunerea  făcută de Ministerului Afacerilor Interne prin Grupul de comunicarea strategică, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a decis închiderea a numeroase website-uri care furnizau informații publicului. 

Așadar, având în vedere cele expuse mai sus vă rog a-mi pune la dispoziție o listă completă cu website-urile care au fost închise din data de 01.01.2020 la zi. Vă rog a preciza detaliat informațiile publicate pe respectivele web-situri care au atras suspendarea acestora și detaliat motivația închiderii respectivelor website-uri precum și explicația care să arate, în fiecare caz, modalitatea prin care informațiile calificate ca „fake news” ar fi zădărnicit combaterea epidemiei de coronavirus pe teritoriul României.

De asemenea, vă rog să specificați ce entitate a analizat si prin ce procedură exactă s-a decis închiderea anumitor web-situri.
Mai mult de atât va rog sa precizați în ce condiții si la ce data viitoare aceste web-situri vor fi repuse in funcțiune”, a încheiat Vasile Lungu.

Reamintim că mai multe siteuri, inclusiv justitiarul.ro, au fost închise recent din dispozițiile Grupului de Comunicare Strategică, fiind acuzate de distribuirea de „știri false”.