ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul României a adoptat propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare în data de 13 noiembrie a fiecărui an. Iniţiată de 26 de parlamentari UDMR, propunerea a fost adoptată de Senat cu 62 de voturi ”pentru” şi 4 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, în data de 13 noiembrie este sărbătorită limba maghiară în întreg bazinul Carpatic, astfel că minoritatea maghiară din România şi-a manifestat dorinţa de a se alătura acestei manifestări. Proiectul de lege prevede organizarea anuală la această dată a unor manifestări culturale dedicate acestei sărbători în comunităţile în care trăiesc membri ai comunităţii maghiare.

De asemenea, proiectul prevedere posibilitatea ca autorităţile locale şi ONG-urile să poată sprijini manifestările culturale dedicate Zilei Limbii Maghiare.

"Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", se arată în proiectul de lege.

În instituţiile de învăţământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă pot fi organizate manifestări culturale pe această temă.

 


Proiectul de lege a fost adoptat cu votul senatorilor PSD, PNL, LC și UDMR. Camera Deputaților este camera decizională în acest caz.