Senatul a respins azi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă privind statutul de autonomie în cazul ținutului secuiesc.

Senatorii s-a pronunțat în favoarea respingerii proiectului, într-o majoritate covârșitoare: 96 au votat pentru însușirea raportului de respingere al Comisiei de administrație, și doar 9 împotrivă, informează Agerpres.

Inițiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György a arătat că propunerea lui nu ar modifica granițele, ci doar ar legifera autonomia teritorială a ținutului secuiesc în interiorul statului român.

Potrivit proiectului de lege, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă” ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare.

„Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritate autohtonă a ținutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități a unei părți importante a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în proiectul de lege.

Conform actului normativ propus, „Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar competențele regiunii sunt stabilite prin prezentul Statut al regiunii sau de dreptul internațional”. 

„Regiunea are dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care aparțin competențelor sale specifice, iar acest drept include adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii”, mai prevede proiectul de lege.

Același proiect menționează că „teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș, care aparține județului Mureș”.

Comisia pentru administrație a Senatului a întocmit un raport de respingere propunerii legislative pentru că „introduce unități administrativ-teritoriale noi care nu sunt prevăzute în Constituția României”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews