ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a respins azi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă privind statutul de autonomie în cazul ținutului secuiesc.

Senatorii s-a pronunțat în favoarea respingerii proiectului, într-o majoritate covârșitoare: 96 au votat pentru însușirea raportului de respingere al Comisiei de administrație, și doar 9 împotrivă, informează Agerpres.

Inițiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György a arătat că propunerea lui nu ar modifica granițele, ci doar ar legifera autonomia teritorială a ținutului secuiesc în interiorul statului român.

Potrivit proiectului de lege, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă” ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare.

„Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritate autohtonă a ținutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități a unei părți importante a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în proiectul de lege.

Conform actului normativ propus, „Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar competențele regiunii sunt stabilite prin prezentul Statut al regiunii sau de dreptul internațional”. 

„Regiunea are dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care aparțin competențelor sale specifice, iar acest drept include adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii”, mai prevede proiectul de lege.

Același proiect menționează că „teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș, care aparține județului Mureș”.

Comisia pentru administrație a Senatului a întocmit un raport de respingere propunerii legislative pentru că „introduce unități administrativ-teritoriale noi care nu sunt prevăzute în Constituția României”.