ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modificarea le aparține senatorilor din majoritatea parlamentară: Cristiana Anghel (PC), Ioan Chelaru(PSD) și Ovidiu Donțu (PSD). 
 
Senatorii pun bețe în roate arestului preventiv. Astfel, s-a revenit, prin vot secret, la forma veche a Codului Penal, după ce s-a votat amendamentul la Codul de procedură penală prin care arestarea este mai greu de realizat. Arestarea preventivă se va face, după adoptarea amendamentului, pe baza unor ”indicii temeinice”, fiind eliminată sintagma ”suspiciune rezonabilă”. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. 

Reamintim că încă de săptămâna trecută era de notorietate că legea va fi adoptată tacit de Senat. Termenul de 45 de zile pentru dezbatere a expirat joi. 

Care este forma amendamentului 

Astfel, s-a eliminat din procedura arestării preventive ”suspiciunea rezonabilă” și s-a înlocuit cu ”indicii temeinice”.

 "Măsurile preventive pot fi dispuse dacă din probe rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală", se arată într-un amendament la Codul de Procedură Penală. care a fost aprobat, marti, cu 4 voturi 'pentru' şi 3 voturi 'contra' în Comisia Juridică a Senatului. Senatorul PNL Steliana Miron nu s-a aflat în sala de şedinţă în momentul votului. CSM s-a declarat împotriva amendamentului.