ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I a fost depus luni la Catedrala Ortodoxă Greacă din Lausanne.

Potrivit site-ului romaniaregala.ro, la ora 14:00, în prezența principeselor Elena și Sofia, precum și Alexander Philips Nixon, a fost oficiată o slujbă. 

Au slujit IPS mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Centrale și Meridionale, părintele paroh Alexandre Yossifidis, alături de un sobor de șase preoți, în limbile română, franceză și greacă.

La ceremonie au fost prezente și măicuțele care veghează permanent trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, până la plecarea către țară. 
 
Cei care l-au cunoscut au vorbit cu multă emoție despre demnitatea și integritatea cu care Majestatea Sa Defunctă a trăit, despre modul profund în care i-a influențat. Printre aceștia s-au numărat Dan Bădic, fostul director al Casei Majestății Sale, Michel Lude, colecționar de vehicule militare, membru al Comitetului Asociației Elvețiene a Vehiculelor Militare, al cărei Președinte de Onoare era MS Regele. Mulți au venit la catedrală pentru a se închina la catafalcul Regelui si pentru a-i onora memoria.

„Regele este un om etern”, a spus unul dintre participanții la slujbă. Cei mai tineri dintre participanți au declarat că este o pierdere pe care și generația lor o resimte. „Am fi avut nevoie de mai multe repere ca Regele Mihai”, a spus unul dintre ei. 

Alexandra Tănăsescu, jurnalist român care este la Lausanne pentru a transmite imagini despre slujba din biserica din localitate, spune că este cea mai tristă înmormântare la care a participat.

Pe pagina personală de Facebook, Alexandra scrie: „Ca om și jurnalist, am participat la multe înmormântări, dar aceasta este de departe cea mai tristă. Și nu pentru că este vorba despre Regele României, despre ultimul Rege al României, ci pentru că nu am simțit niciodată atâta singurătate în jurul unui sicriu. Regele a ajuns azi, la biserica din Lausanne, singur. După slujbă, fiicele sale, principesele Elena și Sofia, au plecat. La fel și prietenii de-o viață. Am rămas noi, jurnaliștii, câteva măicuțe și câțiva români din Elveția, care mai intră din când în când. Aici e Mihai I, un om singur."


Sicriul va rămâne la Catedrala Ortodoxă Greacă până marți, la ora 16:00, urmând ca miercuri să fie adus în România.