ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am urmărit cu minim interes desfășurarea alegerilor locale de duminică, dar am avut o revelație atunci când am aflat rezultatele acestora. Partidul cu care am simpatizat dintotdeauna și nu am făcut niciodată un secret din acest lucru, respectiv Partidul Național Liberal, va dispărea de pe scena politică. Să vă explic de ce sunt convins de acest lucru. Și o s-o fac punctual.

În primul rând, declarațiile celor doi lideri ai acestei struțo-cămile. Efectiv, cuvintele însăilate de Blaga și de Alina Gorghiu sunt făcute fie de doi iresponsabili, caz în care plecarea lor imediată din funcțiile în care se află mi se pare obligatorie, fie de doi circari de modă veche, situație în care propun să li se acorde și un mic premiu pentru că stârnesc ilaritate în opinia publică. Eventual, acesta să vină din partea Academiei Cațavencu.

Auzi și tu, liberalii au înregistrat cel mai bun scor la alegerile locale înregistrat vreodată în perioada post-revoluționară. Teoretic, așa este. Practic, însă, este vorba de un insucces răsunător. Pierderea Bucureștiului înseamnă, înainte de orice, pierderea oricărei posibilități de remediere a situației. Nu trebuie să fii prea inteligent ca să realizezi că dacă ai controlul Capitalei, poți face jocurile nestingherit în mai toate domeniile de interes pentru cetățeni, dar și pentru partide. Chiar și așa, însă, acest trist 0-7 nu ar suna chiar așa de rău dacă înfrângerea ar fi venit din partea adversarului tradițional, PSD. Nu, oameni buni, urmașii Brătienilor s-au bătut singuri, și aici mă refer inclusiv la fețele obosite pe care le-au ales să candideze, dar au fost învinși de un nou concurent politic de dreapta, USB. 

De fapt, revoluția Uniunii Salvați Bucureștiul, care a fost mai mult activă pe Facebook decât în mediile tradiționale, fusese deja anunțată de mini-puciul lui Mircea Diaconu. Păi, dragi șefi de partid, dacă un singur om, și acela cândva al vostru, v-a furat aproape jumătate din voturi, nu v-ați gândit deloc că o formațiune politică serioasă ar putea chiar să vă dea de-a dura și să vă trimită direct spre lada de gunoi a istoriei?

Din păcate, acestor orbi nici măcar auzul nu le mai funcționează. "No hay mas ciego que uno que no quiere ver", zice un proverb spaniol. Ceva de genul "Orbul absolut este doar acela care refuză să vadă și să înțeleagă". Păi, nenea Blaga, mare ministru al internelor ce ai fost cândva, tu îți imaginezi ce se va întâmpla în țară atunci când USB va deveni USR și va candida la generale? Uniunea Salvați România, a cărei apariție o salut ca atare, va desființa pur și simplu orice pretenție a liberalilor de a mai juca un rol în această istorie. Poate doar din postura penibilă de aliați ai USR, dar vor trebui să cerșească și să se gudure pe lângă acest Nicușor Dan pentru a avea și ei dreptul la o ciorbă de linte.

Ah, că e trist faptul că dacă ar apărea, de exemplu, o formațiune politică serioasă de stânga nu ar reuși niciodată să ia din din voturile pesedeului? Asta e, electoratul PSD are o structură diferită și nu am de gând acum să analizez modelul bizonului iliescian. Lucrurile trebuie tratate ca atare, nu scuipate ca Dan Amedeo Lăzărescu, altfel, un om de toată isprava, care, după înfrângerea Convenției Democratice în 1992, învinuia satul românesc de conservatorism. 

Deci, domnilor și doamnelor de la PNL, faceți ceva, nu știu ce, dar faceți ceva urgent, altfel veți mai figura doar în cărțile de istorie. Eventual, alternative. Sigur, veți lua un scârbos 15% la generale, dar la următoarele alegeri nici nu veți mai trece pragul electoral. Cam așa văd eu lucrurile în partidul care a creat România modernă.

În final, un regret personal pentru înfrângerea franțuzoaicei Clotilde Armand. Parcă o pată de culoare ușor diferită peste roșul sângeriu al PSD-ului ar fi satisfăcut galeria, nu-i așa? Oricum, Nicușor Dan și creația sa, acest USB care mă face să mă gândesc la un stick de memorie, sunt marii câștigători ai localelor. Veți avea nevoie cu toții de un stick de memorie ca să vă aduceți aminte că a existat, cândva, Partidul Național Liberal. Vorbesc serios.