ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UDMR a reușit să treacă pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlamentul European, în urma alegerilor de duminică, deși mulți se îndoiau că formațiunea lui Marko Bela va mai strânge voturile care să-i permită acest lucru.

O cercetare realizată de Asociația Dacii Liberi și confirmată de ActiveNews, pe baza hartei interactive a voturilor publicată de Hotnews și a datelor recensământului din 2011, arată o realitate greu de imaginat.

Astfel, județe în care s-au declarat câteva zeci de etnici unguri, UDMR a înregistrat un număr de voturi de peste 10 ori mai mare.

În județul Botoșani, de exemplu, la 38 de etnici maghiari, UDMR a primit de 926 de voturi, de aproape 30 de ori mai mult!

La 81 de cetățeni declarați ca etnici maghiari în județul Buzău, s-au înregistrat 1155 de voturi în favoarea UDMR.

În Dolj, spre exemplu, pentru UDMR au fost înregistrate 1468 de voturi, deși în județ sunt doar 192 de etnici maghiari înregistrați.

În Ialomița, la doar 28 de etnici maghiari, UDMR a primit 712 voturi! Situația este asemănătoare și în județul Teleorman: 18 etnici unguri, UDMR a înregistrat 667 de voturi.

În Vaslui, la 52 de minoritari, UDMR a primit 1301 voturi.

Situația poate fi comparată accesând linkul cu harta interactivă a votului pe județe,  respectiv datele recensământului din 2011, la secțiunea volumul II - structura etnică și confesională.