ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


*Unii s-au mirat că trecutul abia recent descoperit al fostului procuror general Augustin Lazăr n-a stârnit nicio reacție din partea președintelui Iohannis. Desigur, interesele penale ale familiei prezidențiale, servite loial de Augustin Lazăr, sunt o explicație certă a celor întâmplate. Dar oare și singura explicație? Putem fi noi foarte siguri că președintele însuși nu ascunde și el lucruri inavuabile în trecutul său de dinainte de 1990? Apropo, a văzut cineva dosarul de Securitate al vreunui președinte sau prim-ministru de după 1989? Și dacă nu, nu e firesc să ne așteptăm oricând la absolut orice?

*Traian Băsescu vrea votat la euro-parlamentare lăudându-se cu experiența sa „uriașă” în politică. În cazul lui chestia asta e ca și cum o doamnă și-ar căuta perechea lăudându-se că are o experiență uriașă în dragoste. 

*Vin vremuri grele. Fără credință ne va fi cumplit.

*După recenta vizită în Republica Franceză, Custodele Coroanei a făcut o vizită cu caracter public și în Regatul Danemarcei. Ambele vizite au avut loc cu ocazia exercitării de către România, pentru prima oară, a președinției Consiliului UE. La Copenhaga, Custodele Coroanei a fost primită de Regina Danemarcei, a vizitat Colegiul regal danez de apărare și alte instituții, și a ținut o conferință la Societatea daneză de politică externă. Discursul ținut în cadrul celui din urmă eveniment constituie o viziune de excepție asupra actualității UE și a apartenenței României și celorlalte țări central-europene la UE.
 
Excelența discursului constă nu doar în profunzimea viziunii pe care el a făcut-o cunoscută, dar și în dimensiunea etică pe care o presupune asumarea publică a unei asemenea viziuni de către cineva având poziția și responsabilitățile conducătoarei Casei regale a României. Pentru că mai ales despre etică vorbim atunci când Custodele Coroanei, asemeni tatălui ei până de curând, a ales cu un curaj mai mult decât altruist să rostească la Copenhaga adevăruri pe care actuala elită politică occidentală nu și-ar fi dorit probabil să le audă vreodată (și pe care cea central-europeană n-a fost capabilă să le exprime în termenii arătați din motive care, în context, cred că nu se mai cer explicate). Indiscutabil, parte din adevărurile discursului de la Copenhaga n-au fost comode (redau două dintre ele): noi, cei din Europa fostă comunistă suntem mai religioși, suntem mai patrioti și avem o suspiciune mai mare față de nivelurile ridicate de imigrație, ceea ce nu înseamnă că Vestul are dreptul să ne trateze de "reacționari" (iar aceasta pentru că valorile noastre nu pot fi la modă doar în unele părți ale Europei, ele sunt valori care aparțin în mod istoric continentului); accesul la fondurile UE în schimbul unor concesii politice nu sunt doar ilegale în temeiul tratatelor UE, ci și o premisă a divizării Europei. Adevăruri incomode, însă ambasadorul regal român – ferm dar nu resentimentar, propunând soluții iar nu trântind ușa – le-a supus supus atenției unor parteneri pe care îi creditează cu  bună-credință, dar și având, citez, „capabilitatea formidabilă de a vindeca diviziunile istorice și de a șterge cicatricile trecutului”. Și pe care i-a invitat astfel la un dialog onest – din păcate niciodată purtat de aproape un deceniu.

*Săriți! Breaking news! A reapărut Mătușă Tamara! Ion Caramitru a anunțat că o mătușă i-a ajutat pe cei trei copii ai săi să-și facă studiile în Elveția.

*Când i-a urmat Liviei Stanciu ca președintă a ICCJ, dar și destul timp după, am sperat că d-na Tarcea va fi cu totul altceva (am și scris în câteva articole despre asta). M-am înșelat, însă. Mă uit numai la încrâncenarea cu care-și apără refuzul de aplicare a unei legi și de înființare a completurilor specializate în materie de corupție, și nu pot să-i contrazic pe cei presupun că așa ceva se întâmplă din dorința de a-l înfunda pe Dragnea. E vinovat Dragnea? Nu exclud. Dar dacă suntem cu toții de acord că actele de corupție se cer sancționate cu severitate, trebuie să fim de acord și că lucrul acesta trebuie să se întâmple cu legea în mână, iar nu sub fund. Și, de asemenea important, fără justiția selectivă politic instituită de Băsescu și camarazii săi de la Bruxelles.

*„Iubește și fă ce vrei!” Adică iubește-L pe Dumnezeu și pe aproapele cum se cuvine, și apoi fă ce vrei. Pentru că atunci nu vei mai putea greși, căci „Dragostea nu cade niciodată”. 

*Pentru români d-l Iohannis are cele ma bune gânduri, numai că le are în germană. 

*Apropo de Caramitru, cu sora în Elveția pe vremea lui Ceaușescu iar el cutrierând lumea pe vremea aceluiași, e de la sine înțeles că omul nu putea să aibă vreo legătură cu Securitatea.