ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


*Zilele trecute am cerut Președinției să-mi comunice cât a cheltuit președintele „României normale” pe ultima deplasare cu avionul în Statele Unite. 
 
Mi s-a răspuns: contractul în cauză e clasificat. În 1998 am fost în Suedia să aflăm cum e la ei cu accesul la informațiile de interes public. Despre Regele Carl Gustaf puteai să afli în câteva minute și ce a mâncat și cât a costat pe fiecare zi din ultimii ani. Despre securistul ranchiunos Iohannis – justițiarul și anti-coruptul – nu poți afla absolut nimic. De cinci ani el e servit la Cotroceni de oameni unul și unul, asemeni lui (în cazuri de acest gen de consilierul de stat Gabriel-Cristian Piscociu).

*Timpul trece, procesul tot trenează de vreo două decenii, și tare mă tem că Ion Iliescu n-o să mai apuce să-și dovedească nevinovăția în dosarele crimelor din decembrie 89 și iunie 90.

*Guvernarea preluată de la pesediști poate să fie de fapt un măr otrăvit pentru Opoziție. Care timp de un an se va eroda binișor la guvernare și apoi va deconta corespunzător la alegerile la termen (pentru că cele anticipate există numai în mințile încinse ale liberalilor și în cea incertă a prezidentului).

*După o recentă decizie a Curții de Apel București într-o speță comparabilă, e posibil ca sentința lui Dragnea să fie anulată pentru nelegalitatea constituirii completului de judecată. Iar fostul șef pesedist să fie pus în libertate. Situație ce-i va deschide calea rejudecării fondului, cu șanse de reușită și aici. Ceea ce ar putea face din el o victimă a unei justiții administrată politic - dar și un potențial lider politic puternic recredibilizat.

*Azi până la 14:30 d-l președinte se consultă cu partidele parlamentare iar după aceea se consultă cu un psihiatru.

*Ofensiva răului va continua: CEDO o să declare nelegală demiterea lui Kovesi de la DNA iar acasă, destul de probabil, Petrov va fi găsit, în recurs, curat ca lacrima.

*Ziaristul Victor Roncea a demontat recent, între altele, în Evenimentul zilei, legenda (un fals patent plecat chiar de la Șora) cu demisia acestuia din Guvernul Iliescu-Roman, de după mineriada din iunie 1990. Să recapitulăm, deci: june comunist în Franța (catalogat de Eugen Ionescu drept turnător al ambasadei comuniste la Paris), colaborator zelos al Anei Pauker, înalt demnitar al lui Iliescu după decembrie 89, pretins filosof și anti-comunist, activist #rezist frenetic (plătit regește de sponsorii rebeliunilor neo-marxiste din ultimii doi ani). Să conchidem, deci: reclama de la EMAG a venerabilului – la ace, brice și carice (în fapt un un premiu mănos pentru anii de propagandă grețoasă) – s-a transformat fără voia venerabilului într-o reclamă foarte reușită la tovalu-i centenar. Apropo, d-l Ion Spânu, care în urmă cu câțiva ani sărise destul de imprudent în apărarea lui Șora, a subscris și el recent, după textul lui Victor Roncea, că Șora a fost și e ceea ce azi înțelegem cu toții că a fost și este. Însă cu această ultimă ocazie d-l Spânu a mai afirmat despre Șora și că, citez este "unul dintre cei mai mari filosofi contemporani ai Europei”. Deși d-l Spânu nu și-a motivat în vreun fel sentința (bunăoară care-i opera care face din Șora cel mai mare filosof etc), n-o să-l contrazic nici eu într-un fel. Știut fiind că pentru a contrazice un ziarist de la Cotidianul într-o asemenea privință trebuie să fii tu însuți filosof și măcar Membru al Academiei Franceze.

*Mereu cherchelitul Orban vrea la Victoriei. Ce să zic, nu-i de ici de colo să aniversezi 30 de ani de la alungarea comunismului cu un prim-ministru fiu de securist (ce se mai și crede urmaș legitim al sărmanilor Brătieni).

*Învățat să-și împrăștie dejecțiile peste tot, sconcsul băsesc s-a adresat cu o mojicie și celor de la UDMR. Numai că în loc de molcomul Hunor Kelemen, de data asta i-a răspuns colega Hegedüs Csilla, purtătoarea de cuvânt. Care din câteva fraze (redau doar două) l-a făcut groggy pe derbedeu: "Petrov nu știe de rușine. Iar noi nu-l credem, pentru că noi nu-i credem pe securiști”. Și pentru că apriga compatrioată s-a exprimat bilingv, ca de obicei, merită să vedeți cum sună și varianta în maghiară: ca un kalașnikov în rafală.

*Pentru că se hotărăște greu, până marți, când ar trebui să desemneze primul ministriu, d-l Iohannis o să-i țină pe români cu sufletul la gură iar pe d-na Carmen cu chiloții în vine.

*Abia reveniți din Olanda, Custodele Coroanei și Principele Radu fac în aceste zele o nouă vizită cu caracter public în Franța. Între multe altele, mâine ei vor fi prezenți la ceremonia de atribuire a numelui Reginei Maria unei străzi din Paris. Aceasta e a treisprezecea vizită externă a Familiei Regale din anul 2019. Se poatre spera că zecile de vizite regale în afară, din ultimii ani, vor da în cele din urmă toate roadele pe care românii le așteaptă și le merită.

*Un șef surmenat de la Papaya Advertising (o oficină neo-marxistă prin care s-au pompat devize Mișcării #Rezist din România) ne-a făcut nesimțiți pentru că l-am criticat pe d-l Șora - "acest bătrân domn de 102 ani”, care, zic ei, ar fi protestat în frig pentru nu știu ce drepturi ale noastre. Drepturi pentru care adevărul e că nimeni nu-l rugase să protesteze. Dar, mă rog, domnilor de la Papaya, în definitiv nu asta-i problema, dacă d-l Șora a făcut sau nu ce ziceți voi. Problema e cu ce drept îi ziceți voi bătrân acestui domn hiper-activ stradal și conjugal? Măgarilor!