ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


*În Declarația recentă Trump-Iohannis e prevăzut că e musai ca România să se aibă rău cu China și Rusia. Nemții ne spun și ei că nu e loial față de Europa să faci afaceri cu Rusia și China – însă ei numai asta nu fac, iar d-na Merkel tocmai ce s-a întors de la Beijing. Tare mă tem că Vestul va plăti curând pentru toate abdicările sale...

*Șeful securiștilor, Eduard Helvig, a ținut zilele astea la Universitatea de Vest (favorita serviciilor) un discurs în care fraza cheie a fost că SRI a rupt orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de ‘89 și că întreaga sa activitate este guvernată de principii și valori. Desigur, suntem cu toții convinși că enunțul e un mare fals. Și bineînțeles că lucrul ăsta îl știe cel mai bine Helvig însuși. Dar nu asta e problema. Problema e că, cu puțin timp înainte de prezidențialele cu cea mai mare miză de după '89 (Vestul tocmai dă o bătălie aprigă pentru un control total asupra țării), șeful noii Securități a inoculat societății o imagine complet diferită de ceea ce știe bine că se va întâmpla în următoarele două luni.

*Camarad al lui Iliescu în mai toate nenorocirile, Măgureanu zburdă liber și minte în continuare cu tupeu. A început ascunzând, încă de prin 1990 și până când a fost demascat de un ziarist, că a fost ofițer de Securitate. Iar zilele astea el pretinde că la "procesul criminal al lui Ceaușescu" (propria-i caracterizare) a avut o participare nevinovată; iar ziarista Europei libere, Sabina Fati, îl cauționează concesiv-complice. În sfârșit, afirmația-cârlig pentru creduli – "Sunt convins că și azi informațiile ajung la fel de repede la Moscova ca pe vremea lui Ceaușescu” – se vrea un atac la „PSD-ul filo-rus” (marotă veche a propagandei băsiste și a radioului Guvernului american găzduit la noi), PSD aflat azi de aproape șapte neîntrerupți la guvernare dar și cu șanse la președinție după farsele pe care Geoană și Ponta le-au jucat în beneficiul Sistemului. 

*Florin Piersic, altul care s-a apucat să-i porcăie pe români pentru răul din țară... Actor ambițios cu distribuții modeste, el pare să creadă că poate să compenseze, oriunde i se oferă un microfon, perorând la nesfârșit despre toate și despre toți – cel mai adesea fără nicio noimă. Un text recent al său preia poncifele cele mai uzate ale celor care înjurându-și compatrioții se cred interesanți; căci ce poate să fie mai interesant decât o mână de deștepți care dojenesc câteva milioane de compatrioți înguști la minte? Românii sunt indolenți („îi doare în bască”, „nu-i doare nici în flecul de la pantof de țara lor” – din jargonul bulevardier al numitului, reprodus la nesfârșit peste tot unde se duce), sunt lași, corupți, fără spirit civic și prost-crescuți și tot așa. Așadar România-i coruptă pentru că omul de rând e corupt! Florin Piersic acuză lipsa spiritului civic al românului, care nu ia atitudine față de răul din țară. Mare impostură...
 
De trei decenii prin tele-studiouri, o sigură dată nu l-am auzit să spună, spre deosebire de foarte numeroși confrați ai săi, un sigur cuvânt despre răul făcut de înalții dregători ai țării. Despre toate a turuit ore în șir, niciodată însă despre răul făcut de Iliescu, Băsescu și destui alții. Îți trebuie un minut doar ca să-ți treacă prin față chipurile atâtor actori cu atitudini civice admirabile în ultimii 30 de ani. Unde a fost Florin Piersic? Locul lui a fost departe de orice poziție critică la adresa mai marilor zilei. Florin Piersic a plimbat mereu vorbele prin gură în așa fel încât să sune hazlii sau oricum altcumva numai să nu deranjeze pe nimeni din cei de care i-au depins cariera și confortul. Sau care ar fi putut să fie indiscret cu nu știu ce pete albe din biografia sa din perioada comunistă.

*"Și-a zis mama, și-a zis mama/ Constantine, ține seama,/ Fetele din București/ Or fi bune, or fi zâne,/ În-urma lor pustiu rămâne,/ Ai grijă să n-o pățești.”

*În cazul lui Petrov totul devine nesemnificativ în raport cu faptul că soarta țării a depins, la vârf, timp de un deceniu, de un personaj perfect șantajabil din interior și din afară.

*Despre lupa cu led. Tismăneanu a declarat că „Pentru noi, numirea Laurei Kovesi ca procuror-șef al UE înseamnă ceea ce-a fost pentru polonezi alegerea cardinalului Karol Wojtyla drept Papa Ioan Paul al II-lea”. Lupa cu led e un instrument de care nu ai nevoie ca să vezi că Tismăneanu e un bufon.

*Rămâne greu de înțeles plecarea Corinei Corbu de la conducerea Secției de contencios administrativ a ICCJ pentru a fi numită de CSM (printr-o procedură neconformă strict legii) la conducerea ICCJ. Apropo, Secția în cauză urmează să decidă curând, definitiv, și în dosarul cu o miză mare nu doar pentru istorie Băsescu-Petrov.

* Apropo de criticii de profesie ai compatrioților români, au văzut ei undeva o asemenea atitudine la personalități ale istoriei noastre? La oameni de cultură, la oameni de stat, la istorici importanți? Sau mai recent la deținuți politici anti-comuniști, care de cele mai multe ori n-au avut parte de solidaritatea care poate li s-ar fi cuvenit? Au văzut așa ceva la Regele Mihai, victima unui exil de aproape 70 de ani – din care 30 de libertate a poporului său? Sau la un Paul Goma? Știu acești oameni faptele și paginile pline de respect și neegalată dragoste ale Reginei Maria pentru românul de rând?