ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea absolută a românilor care citesc ActiveNews își doresc o Românie care să facă parte din grupul țărilor central și est Europene, cunoscute sub numele „Vișegrad”. Astfel, 79% dintre cititorii care au răspuns la sondajul nostru, au răspuns cu „Da” la întrebarea: Ar trebui ca România să intre în grupul de la Vișegrad, alături de Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia?

Doar 15% dintre respondenți s-au pronunțat împotrivă, iar 6% au răspuns că „Nu știu”.  Peste 6.000 de persoane au răspuns la sondajul nostru.

Grupul de la Vișegrad este format din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia și a luat ființă în 1991. Numele își are originea în castelul maghiar unde liderii Cehoslovaciei, Poloniei și Ungariei s-au întâlnit în 1991. După dispariția Cehoslovaciei, Cehia și Slovacia au devenit membri independenți ai organizației.

În ultimii ani, Grupul de la Vișegrad a manifestat o opoziție față de unele politici ale Uniunii Europene, pe care le-a văzut ca o imixitune în treburile interne ale statelor membre, cele patru țări susținându-se una pe alta, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva impunerii cotelor obligatorii de imigranți. Cu alte cuvinte, membrii Grupului de la Vișegrad susțin o independență mai mare a statelor membre UE față de Bruxelles.

Din păcate, conducerea României nu împărtășește aceste valori, consilierul prezidențial Leonard Orban explicând că țara noastră dorește „adâncirea integrării”.
 

"Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu: pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban în martie 2017.

"Noi credem că Uniunea trebuie să avanseze, nu cred că trebuie transferate înapoi competențe la state membre, ci dimpotrivă, în continuare, când va fi posibil, să fie transferate competențe la nivel european. Numai așa poți asigura o consolidare a proiectului european", a adăugat Orban.

Luat ca o singură entitate, Grupul de la Vișegrad ar fi a cincea economie a Europei și a 12-a a lumii.