Majoritatea absolută a românilor care citesc ActiveNews își doresc o Românie care să facă parte din grupul țărilor central și est Europene, cunoscute sub numele „Vișegrad”. Astfel, 79% dintre cititorii care au răspuns la sondajul nostru, au răspuns cu „Da” la întrebarea: Ar trebui ca România să intre în grupul de la Vișegrad, alături de Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia?

Doar 15% dintre respondenți s-au pronunțat împotrivă, iar 6% au răspuns că „Nu știu”.  Peste 6.000 de persoane au răspuns la sondajul nostru.

Grupul de la Vișegrad este format din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia și a luat ființă în 1991. Numele își are originea în castelul maghiar unde liderii Cehoslovaciei, Poloniei și Ungariei s-au întâlnit în 1991. După dispariția Cehoslovaciei, Cehia și Slovacia au devenit membri independenți ai organizației.

În ultimii ani, Grupul de la Vișegrad a manifestat o opoziție față de unele politici ale Uniunii Europene, pe care le-a văzut ca o imixitune în treburile interne ale statelor membre, cele patru țări susținându-se una pe alta, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva impunerii cotelor obligatorii de imigranți. Cu alte cuvinte, membrii Grupului de la Vișegrad susțin o independență mai mare a statelor membre UE față de Bruxelles.

Din păcate, conducerea României nu împărtășește aceste valori, consilierul prezidențial Leonard Orban explicând că țara noastră dorește „adâncirea integrării”.
 

"Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu: pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uităm la ce contribuție are grupul Visegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării", a spus Orban în martie 2017.

"Noi credem că Uniunea trebuie să avanseze, nu cred că trebuie transferate înapoi competențe la state membre, ci dimpotrivă, în continuare, când va fi posibil, să fie transferate competențe la nivel european. Numai așa poți asigura o consolidare a proiectului european", a adăugat Orban.

Luat ca o singură entitate, Grupul de la Vișegrad ar fi a cincea economie a Europei și a 12-a a lumii.

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews